Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół

Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gwiazda makowa ozdobi świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Gwiazda makowa to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej i bardzo efektownej wersji. Makowiec w cieście francuskim to propozycja dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. To również opcja dla zabieganych - można wykorzystać w niej gotowe ciasto i masę makową z puszki.  Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!

Składniki

  • 3 płaty ciasta francuskiego

  • Składniki na masę makową:

  • 1 szklanka maku

  • 1/2 szklanki mleka pół na pół z wodą

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżka miodu

  • 3 jajka

  • garść rodzynek i skórki pomarańczowej

  • zapach migdałowy

  • Do dekoracji:

  • miód i posiekane orzechy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.

  • Mak zmiel 2-3 razy. Do ostatniego mielenia dodaj cukier. Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.

  • Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.

  • Z płatów ciasta wytnij 3 równe koła o średnicy ok. 25 cm.

  • Rozłóż 1 płat cista na kawałku papieru do pieczenia, posmaruj go warstwą masy makowej, zostawiając 2-3 cm ciasta od brzegu.

  • Przykryj płatem ciasta równając brzegi do dolnego płatu. Posmaruj masą i przykryj kolejnym płatem. sklej dokładnie brzegi ciasta.

  • Na środku górnego płatu połóż szklankę lub kokilkę o średnicy 5 cm.

  • Natnij ciasto na krzyż do brzegu szklanki. Każdą ćwiartkę przekrój na pół i jeszcze raz na pół - powstanie słoneczko.

  • Weź w ręce sąsiadujące ze sobą dwa promienie i przekręć je wokół własnej osi dwa razy. Końce sklej i uformuj.

  • Powtórz czynność ze wszystkimi paskami ciasta. Wiech posmaruj białkiem.

  • Przełóż papier z ciastem na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 min.

  • Upieczone ciasto posmaruj miodem i posyp orzechami.

Ocena: 4,3
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.