Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gwiazda makowa ozdobi świąteczny stół.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Gwiazda makowa to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej i bardzo efektownej wersji. Makowiec w cieście francuskim to propozycja dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. To również opcja dla zabieganych - można wykorzystać w niej gotowe ciasto i masę makową z puszki. Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!
Składniki
3 płaty ciasta francuskiego
Składniki na masę makową:
1 szklanka maku
1/2 szklanki mleka pół na pół z wodą
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
3 jajka
garść rodzynek i skórki pomarańczowej
zapach migdałowy
Do dekoracji:
miód i posiekane orzechy
Przygotowanie krok po kroku:
Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.
Mak zmiel 2-3 razy. Do ostatniego mielenia dodaj cukier. Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.
Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.
Z płatów ciasta wytnij 3 równe koła o średnicy ok. 25 cm.
Rozłóż 1 płat cista na kawałku papieru do pieczenia, posmaruj go warstwą masy makowej, zostawiając 2-3 cm ciasta od brzegu.
Przykryj płatem ciasta równając brzegi do dolnego płatu. Posmaruj masą i przykryj kolejnym płatem. sklej dokładnie brzegi ciasta.
Na środku górnego płatu połóż szklankę lub kokilkę o średnicy 5 cm.
Natnij ciasto na krzyż do brzegu szklanki. Każdą ćwiartkę przekrój na pół i jeszcze raz na pół - powstanie słoneczko.
Weź w ręce sąsiadujące ze sobą dwa promienie i przekręć je wokół własnej osi dwa razy. Końce sklej i uformuj.
Powtórz czynność ze wszystkimi paskami ciasta. Wiech posmaruj białkiem.
Przełóż papier z ciastem na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 min.
Upieczone ciasto posmaruj miodem i posyp orzechami.