Radiatori w sosie pomidorowym: pomysł na makaron kaloryferki

Radiatori w sosie pomidorowym: pomysł na makaron kaloryferki
Autor: Shutterstock Radiatori, włoski makaron w kształcie kaloryferków, zbiera więcej sosu
łatwy
30 min
4

Radiatori w sosie pomidorowym to genialny patent na jednogarnkowy makaron. Nie musicie oddzielnie gotować makaronu! Makaron w kształcie kaloryferków robiony jest pszenicy durum. Z makaronu o tym kształcie sos nie spływa.  I o to w tym chodzi. Oto pomysł na makaron kaloryferki w kremowym sosie pomidorowym!

Więcej przepisów z makaronami

Jesteście amatorami makaronów? Kochacie kluski pod każdą postacią? Zobaczcie sprawdzone przepisy na zapiekanki makaronowe:

Gyros wieprzowy zapiekany z makaronem i warzywami

Makaron zapiekany z klopsikami i brokułami: zdrowy i pożywny obiad rodzinny

Pikantna zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem i pieczarkami

Kapitalny makaron zapiekany z sosem bolońskim i serem

Sycące pastisio - grecka zapiekanka makaronowa pod beszamelem

Zapiekanka makaronowa z wieprzowiną i kalafiorem

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju roślinnego
  • 1 mała cebula (posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich, suszonych
  • 3 szklanki (750 ml) bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 350 g krótkiego makaronu, np. radiatori, czyli kaloryferków
  • sól i pieprz (do smaku)
  • ½ szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego (ricotta, mascarpone, philadelphia lub jakiegokolwiek innego)
  • listki świeżego tymianku (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Podsmaż cebulę i czosnek. Smaż około 2 minuty, do zeszklenia.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy i włoskie przyprawy. Smaż jeszcze przez 1 minutę.
  • Wlej bulion do rondla i wymieszaj. Staraj się zeskrobać wszystkie przyrumienione kawałki z dna garnka.
  • Dodaj puszkę krojonych pomidorów i suchy makaron kaloryferki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie gotowy, około 10-15 minut. Jeśli makaron zaczyna wyglądać na wyschnięty i wydaje się, że nie ma wystarczającej ilości płynu, dodaj trochę bulionu lub wody.
  • Zdejmij makaron z ognia i dodaj parmezan oraz kremowy serek. Jeśli chcesz, dodaj świeży tymianek. Wymieszaj dokładnie. Odstaw makaron na 3-4 minuty przed podaniem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej