Domowe kluski z parmezanu i żółtek - rewelacyjny dodatek do zup i sosów

2022-08-22
Kluski z parmezanu i żółtek
Autor: Shutterstock Kluski z parmezanu i żółtek pasują nie tylko do rosołu.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Kluski z parmezanu i żółtek to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i sosów. Świetnie pasują do rosołu, ale ja często podaję je zupy gulaszowej, i pomidorowej, a także do mięs, zwłaszcza tych przygotowywanych w sosie.

SKŁADNIKI

  • 8 łyżek mielonego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Parmezan wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Mąkę dodawać po trochu w trakcje zagniatania, sprawdzając konsystencję ciasta.
  • Gdy ciasto będzie zwarte i jednolite, a jednocześnie "suche" w dotyku, jest gotowe.
  • W wielu przepisach podaje się, aby ciasto uformować w spłaszczony walec i ostrym nożem posiekać na podłużne kluseczki, to szybsza metoda.
  • Ja zazwyczaj formuję kluski ręcznie, na kształt większych zacierek, i ta forma nam bardziej smakuje.
  • Uformowane  lub pokrojone kluski wrzucić na osolony wrzątek z odrobiną oleju, gotować kilka minut.
  • Gotowe kluski odcedzić, podawać wg uznania. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Galeria: Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków