Domowe kluski z parmezanu i żółtek – kremowy dodatek, który robi różnicę

Kluski z parmezanu i żółtek
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Kluski z parmezanu i żółtek pasują nie tylko do rosołu.
łatwy
20 min
2

Dieta wegetariańska

Kluski z parmezanu i żółtek to kulinarna perełka, która robi furorę mimo swojej prostoty. Miękkie, delikatne, a przy tym pełne smaku dzięki parmezanowi – idealnie komponują się z bulionem, gulaszową czy pomidorową, ale doskonale odnajdują się też w towarzystwie mięsnych sosów. To dodatek, który podnosi każde danie o poziom wyżej – a robi się go w kilka minut!

Zalety klusek z parmezanu i żółtek

Kluski z parmezanu i żółtek to sprytny sposób na dodanie daniom głębi smaku i odrobiny kulinarnego luksusu. Są delikatne, kremowe i pełne umami dzięki parmezanowi, a przy tym niezwykle łatwe do zrobienia z prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. To klasyczny przykład na to, jak kilka dobrych produktów potrafi stworzyć coś wyjątkowego.

Ich największą zaletą jest uniwersalność. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do aromatycznych bulionów, zup kremów, gulaszy czy mięs duszonych w sosie. W przeciwieństwie do klasycznych makaronów czy ziemniaków, kluski z parmezanu mają bardziej intensywny smak i ciekawą strukturę – są puszyste, a jednocześnie lekko sprężyste. Ich niewielki rozmiar sprawia, że wspaniale chłoną smaki zupy lub sosu, z którym są podawane.

To również doskonały sposób na wykorzystanie żółtek, które często zostają po pieczeniu. W połączeniu z serem tworzą pożywny, sycący i niebanalny dodatek, który z powodzeniem może grać główną rolę w domowym obiedzie.

Galeria: Kluski ziemniaczane: 9 przepisów na kluski z ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 8 łyżek mielonego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki mąki
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Parmezan wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Mąkę dodawać po trochu w trakcje zagniatania, sprawdzając konsystencję ciasta.
  • Gdy ciasto będzie zwarte i jednolite, a jednocześnie "suche" w dotyku, jest gotowe.
  • W wielu przepisach podaje się, aby ciasto uformować w spłaszczony walec i ostrym nożem posiekać na podłużne kluseczki, to szybsza metoda.
  • Ja zazwyczaj formuję kluski ręcznie, na kształt większych zacierek, i ta forma nam bardziej smakuje.
  • Uformowane  lub pokrojone kluski wrzucić na osolony wrzątek z odrobiną oleju, gotować kilka minut.
  • Gotowe kluski odcedzić, podawać wg uznania. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej