Domowe kluski z parmezanu i żółtek - rewelacyjny dodatek do zup i sosów
2022-08-22
łatwy
20 min
2
Dieta wegetariańska
Kluski z parmezanu i żółtek to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i sosów. Świetnie pasują do rosołu, ale ja często podaję je zupy gulaszowej, i pomidorowej, a także do mięs, zwłaszcza tych przygotowywanych w sosie.
SKŁADNIKI
- 8 łyżek mielonego parmezanu
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Parmezan wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Mąkę dodawać po trochu w trakcje zagniatania, sprawdzając konsystencję ciasta.
- Gdy ciasto będzie zwarte i jednolite, a jednocześnie "suche" w dotyku, jest gotowe.
- W wielu przepisach podaje się, aby ciasto uformować w spłaszczony walec i ostrym nożem posiekać na podłużne kluseczki, to szybsza metoda.
- Ja zazwyczaj formuję kluski ręcznie, na kształt większych zacierek, i ta forma nam bardziej smakuje.
- Uformowane lub pokrojone kluski wrzucić na osolony wrzątek z odrobiną oleju, gotować kilka minut.
- Gotowe kluski odcedzić, podawać wg uznania.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?