Pełen smaku i aromatu obiad robię w 15 minut. Ten makaron znika z talerzy błyskawicznie

Czy można zrobić pyszny i aromatyczny obiad w 15 minut? Oczywiście, że można. Potrzebny jest tylko dobry i sprawdzony przepis. Właśnie taka jest ta receptura. Wyśmienity makaron z dodatkiem cukinii i szynki to propozycja na smaczny obiad gotowy w kwadrans. Poznajcie łatwy przepis i sprawdźcie, jak zrobić to znakomite danie idealne na rodzinny posiłek.
Co dodać do makaronu z cukinią?
Dania z makaronu są pyszne i aromatyczne, a ich przygotowanie jest błyskawiczne. Idealnie sprawdzają na obiad dla całej rodziny. W tym przepisie główną rolę zagrał właśnie makaron, a towarzyszą mu proste dodatki. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Smak dania podkręca długo dojrzewająca szynka, która sprawia, że danie jest sycące i ma jeszcze więcej smaku. Składniki łączy aksamitny sos śmietanowy. Potrawę wzbogaca czosnek oraz przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz bazylia.
Jak zrobić makaron z cukinią i szynką?
Przepis na błyskawiczny makaron podany z dodatkiem cukinii i szynki jest łatwy, ale jego największą zaletą jest czas przygotowania. Danie jest gotowe w 15 minut. Idealnie sprawdzi się więc podczas zwykłego tygodnia, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie.
Jak więc zrobić pełen smaku i aromatu obiad z makaronem, cukinią i szynką w rolach głównych? Z tym przepisem jest to nie tylko proste, ale i błyskawiczne. Wystarczy wybrać tę sprawdzoną recepturę i postępować według niej krok po kroku. Obiad uda się i zachwyci smakiem każdego domownika.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie cukinii, szynki i pozostałych składników
- 3. krok – połączenie cukinii i szynki z makaronem
Jak podawać makaron z cukinią i szynką?
Znakomity makaron wzbogacony szynką długo dojrzewającą i cukinią to danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Ten lekki posiłek warto serwować wiosną i latem, kiedy dostępne są młode i jędrne cukinie. Tak przyrządzony makaron to również dobry pomysł na jedzenie na wynos. Świetnie znosi transport, więc można go zabrać ze sobą do pracy, podgrzać w kuchence mikrofalowej i zjeść na lunch.
Aby posiłek był jeszcze smaczniejszy, makaron z cukinią i szynką można posypać startym parmezanem i udekorować świeżymi ziołami. Smak dania zaostrzy drobno posiekana papryczka chili.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 1 cukinia
- 300 g szynki długo dojrzewającej
- 300 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w plasterki cukinię, aż stanie się miękka.
- Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć około minuty.
- Wlać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i bazylią.
- Na patelnię przełożyć ugotowany makaron, wymieszać i podgrzewać kilka minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.