Nie kupuję sosu pesto. Robię go jak Ania Starmach i podaję z makaronem

makaron z pesto Ani Starmach
Autor: Shutterstock Ania Starmach ma patent na pyszny letni obiad. Makaron z tym domowym sosem robi w 15 minut.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Makaron sosem pesto to prosty przepis na pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nikt nie ma ochoty na stanie przy garach. Chociaż w sklepach można kupić gotowe pesto, łatwo i szybko można zrobić je w domu. Wystarczy wybrać przepis Ani Starmach, aby przyrządzić wyśmienity posiłek dla dwóch osób, który zachwyci prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem.

Z czego Ania Starmach robi domowy sos pesto?

Sos pesto pochodzi z Włoch. To jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. To pyszne i aromatyczne połączenie kilku składników. Sklepy oferują gotowe sosy pesto polskich producentów i oryginalne sprowadzane z Włoch. Jednak mało kto wie, że ten aromatyczny sos można z łatwością zrobić w domu. Wystarczy kilka produktów i blender, aby powstał znakomity dodatek do makaronu. Najlepiej przygotować go według przepisu Ani Starmach.

Z czego więc zrobić wyborne domowe pesto jak Ania Starmach? Lista składników, które wykorzystuje jurorka kulinarnego show, nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • świeża bazylia
  • orzeszki piniowe
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • przyprawy – sól i pieprz

Jak Ania Starmach robi makaron z domowym pesto?

Przepis Ani Starmach na pyszny obiad we włoskim stylu nie jest trudny. Pełen smaku i aromatu makaron z dodatkiem zielonego sosu pesto z bazylii jest gotowy w kwadrans. To idealny przepis na posiłek dla dwóch osób w ciepły letni dzień. Danie jest lekkie i orzeźwiające. Dodaje energii i syci na wiele godzin.

Jak więc Ania Starmach robi znakomity makaron z zielonym pesto? Danie jest łatwe, a prezentuje się i smakuje jak z renomowanej włoskiej trattorii.

  • 1. krok – uprażenie orzechów piniowych na suchej patelni
  • 2. krok – zmiksowanie bazylii, czosnku, orzechów piniowych, parmezanu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw na gładki sos
  • 3. krok – ugotowanie makaronu
  • 4. krok – połączenie makaronu z sosem pesto

Czy pesto należy dodawać do makaronu na ciepło czy na zimno?

W przepisie Ani Starmach pyszny i aromatyczny makaron z pesto podaje się na ciepło na obiad. Oznacza to, że sos miesza się z makaronem zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Pomaga to uwolnić pełny aromat pesto, dzięki czemu smak jest bardziej intensywny i bogaty. Sos delikatnie się roztapia, staje się kremowy i idealnie otula makaron. Każdy kęs jest pełen smaku. Zdecydowanie lepiej jest więc dodawać pesto do makaronu na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 20 g startego parmezanu
  • 3 garście świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Przełożyć do blendera.
  • Dodać świeżą bazylię, parmezan i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki sos.
  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
  • Do makaronu dodać domowe pesto i dokładnie wymieszać.
  • Podawać na obiad.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej