Nie kupuję sosu pesto. Robię go jak Ania Starmach i podaję z makaronem

Dieta wegetariańska
Makaron sosem pesto to prosty przepis na pyszny obiad, który idealnie sprawdzi się w ciepłe dni, kiedy nikt nie ma ochoty na stanie przy garach. Chociaż w sklepach można kupić gotowe pesto, łatwo i szybko można zrobić je w domu. Wystarczy wybrać przepis Ani Starmach, aby przyrządzić wyśmienity posiłek dla dwóch osób, który zachwyci prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
Z czego Ania Starmach robi domowy sos pesto?
Sos pesto pochodzi z Włoch. To jeden z najpopularniejszych dodatków do makaronu. To pyszne i aromatyczne połączenie kilku składników. Sklepy oferują gotowe sosy pesto polskich producentów i oryginalne sprowadzane z Włoch. Jednak mało kto wie, że ten aromatyczny sos można z łatwością zrobić w domu. Wystarczy kilka produktów i blender, aby powstał znakomity dodatek do makaronu. Najlepiej przygotować go według przepisu Ani Starmach.
Z czego więc zrobić wyborne domowe pesto jak Ania Starmach? Lista składników, które wykorzystuje jurorka kulinarnego show, nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:
- świeża bazylia
- orzeszki piniowe
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sok z cytryny
- przyprawy – sól i pieprz
Jak Ania Starmach robi makaron z domowym pesto?
Przepis Ani Starmach na pyszny obiad we włoskim stylu nie jest trudny. Pełen smaku i aromatu makaron z dodatkiem zielonego sosu pesto z bazylii jest gotowy w kwadrans. To idealny przepis na posiłek dla dwóch osób w ciepły letni dzień. Danie jest lekkie i orzeźwiające. Dodaje energii i syci na wiele godzin.
Jak więc Ania Starmach robi znakomity makaron z zielonym pesto? Danie jest łatwe, a prezentuje się i smakuje jak z renomowanej włoskiej trattorii.
- 1. krok – uprażenie orzechów piniowych na suchej patelni
- 2. krok – zmiksowanie bazylii, czosnku, orzechów piniowych, parmezanu, oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw na gładki sos
- 3. krok – ugotowanie makaronu
- 4. krok – połączenie makaronu z sosem pesto
Czy pesto należy dodawać do makaronu na ciepło czy na zimno?
W przepisie Ani Starmach pyszny i aromatyczny makaron z pesto podaje się na ciepło na obiad. Oznacza to, że sos miesza się z makaronem zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły. Pomaga to uwolnić pełny aromat pesto, dzięki czemu smak jest bardziej intensywny i bogaty. Sos delikatnie się roztapia, staje się kremowy i idealnie otula makaron. Każdy kęs jest pełen smaku. Zdecydowanie lepiej jest więc dodawać pesto do makaronu na ciepło.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu
- 80 ml oliwy z oliwek
- 30 g orzeszków piniowych
- 20 g startego parmezanu
- 3 garście świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, aż zaczną się rumienić. Przełożyć do blendera.
- Dodać świeżą bazylię, parmezan i czosnek. Wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki sos.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić.
- Do makaronu dodać domowe pesto i dokładnie wymieszać.
- Podawać na obiad.