Biorę makaron, boczek i ten ser. Pełen smaku i aromatu obiad robię w 15 minut

Pyszne i aromatyczne makarony z różnymi dodatkami to propozycje na obiad dla całej rodziny. Wystarczy wzbogacić ulubiony makaron kilkoma prostymi składnikami, aby powstało danie jak z najlepszej restauracji. W tym przepisie jego smak podkręca wędzony boczek oraz francuski ser pleśniowy, który tworzy wyśmienity sos. Poznajcie prosty przepis na błyskawiczny makaron z boczkiem i camembertem.
Czy camembert można dodać do makaronu?
Camembert to ser pleśniowy, który pochodzi z Francji. Jest kremowy i dość intensywny w smaku. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i składnik przekąsek. Jest także obowiązkowym elementem deski serów. Doskonale smakuje na ciepło i można dodawać go do makaronów. Dobrze się roztapia i tworzy kremowy sos o bogatym smaku. Dobrze komponuje się z makaronem jak tagliatelle, spaghetti lub pappardelle oraz innymi dodatkami.
Co można dodać do makaronu z boczkiem?
W tym prostym przepisie szybki i pełen smaku obiad dla całej rodziny robi się z łatwo dostępnych składników. Można je kupić przez cały rok i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Właśnie dlatego to danie jest uniwersalne i można je serwować na okrągło. Szybko się nie znudzi.
Co jest potrzebne, aby przygotować obłędny makaron na obiad? Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty.
- makaron – tagliatelle, spaghetti lub pappardelle
- ser camembert – naturalny lub z dodatkami
- śmietana
- cebule szalotki
- czosnek
- przyprawy – tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Warto pamiętać, aby odlać trochę wody, w której gotował się makaron. Stanowi bazę do przygotowania sosu śmietanowego z dodatkiem sera camembert.
Jak zrobić makaron z boczkiem i camembertem?
Przepis na znakomity pod każdym względem makaron wzbogacony wędzonym boczkiem i francuskim serem camembert jest nie tylko łatwy. To pomysł na szybki obiad, który gotowy jest w kwadrans. Danie zachwyca prostym i błyskawicznym przygotowaniem, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.
Jak więc przyrządzić przepyszny makaron z boczkiem i serem camembert? Obiad dla całej rodziny jest gotowy w 15 minut z zegarkiem w ręku. Syci i dodaje energii na resztę dnia.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie boczku, cebuli i czosnku
- 3. krok – dodanie makaronu, wody z gotowania i śmietany oraz sera camembert, doprawienie dania
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu
- 200 g wędzonego boczku
- 120 g sera camembert
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odlać 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić, a tłuszcz się wytopi.
- Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Na patelnię dodać ugotowany makaron i wymieszać.
- Wlać wodę, w której gotował się makaron, oraz śmietanę. Dodać pokrojony w kostkę ser camembert. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć, aż ser się roztopi.
- Podawać na obiad udekorowane świeżymi ziołami.