Biorę makaron, boczek i ten ser. Pełen smaku i aromatu obiad robię w 15 minut

makaron z boczkiem i serem camembert
Autor: Shutterstock Makaron z boczkiem podkręć tym serem. Jest tak dobry, że każdy poprosi o dokładkę.
łatwy
15 min
4

Pyszne i aromatyczne makarony z różnymi dodatkami to propozycje na obiad dla całej rodziny. Wystarczy wzbogacić ulubiony makaron kilkoma prostymi składnikami, aby powstało danie jak z najlepszej restauracji. W tym przepisie jego smak podkręca wędzony boczek oraz francuski ser pleśniowy, który tworzy wyśmienity sos. Poznajcie prosty przepis na błyskawiczny makaron z boczkiem i camembertem.

Czy camembert można dodać do makaronu?

Camembert to ser pleśniowy, który pochodzi z Francji. Jest kremowy i dość intensywny w smaku. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek i składnik przekąsek. Jest także obowiązkowym elementem deski serów. Doskonale smakuje na ciepło i można dodawać go do makaronów. Dobrze się roztapia i tworzy kremowy sos o bogatym smaku. Dobrze komponuje się z makaronem jak tagliatelle, spaghetti lub pappardelle oraz innymi dodatkami.

Co można dodać do makaronu z boczkiem?

W tym prostym przepisie szybki i pełen smaku obiad dla całej rodziny robi się z łatwo dostępnych składników. Można je kupić przez cały rok i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Właśnie dlatego to danie jest uniwersalne i można je serwować na okrągło. Szybko się nie znudzi.

Co jest potrzebne, aby przygotować obłędny makaron na obiad? Lista składników nie jest długa i obejmuje podstawowe produkty.

  • makaron – tagliatelle, spaghetti lub pappardelle
  • ser camembert – naturalny lub z dodatkami
  • śmietana
  • cebule szalotki
  • czosnek
  • przyprawy – tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Warto pamiętać, aby odlać trochę wody, w której gotował się makaron. Stanowi bazę do przygotowania sosu śmietanowego z dodatkiem sera camembert.

Jak zrobić makaron z boczkiem i camembertem?

Przepis na znakomity pod każdym względem makaron wzbogacony wędzonym boczkiem i francuskim serem camembert jest nie tylko łatwy. To pomysł na szybki obiad, który gotowy jest w kwadrans. Danie zachwyca prostym i błyskawicznym przygotowaniem, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci.

Jak więc przyrządzić przepyszny makaron z boczkiem i serem camembert? Obiad dla całej rodziny jest gotowy w 15 minut z zegarkiem w ręku. Syci i dodaje energii na resztę dnia.

  • 1. krok – ugotowanie makaronu
  • 2. krok – podsmażenie boczku, cebuli i czosnku
  • 3. krok – dodanie makaronu, wody z gotowania i śmietany oraz sera camembert, doprawienie dania

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 120 g sera camembert
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 2 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odlać 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż zacznie się rumienić, a tłuszcz się wytopi.
  • Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Na patelnię dodać ugotowany makaron i wymieszać.
  • Wlać wodę, w której gotował się makaron, oraz śmietanę. Dodać pokrojony w kostkę ser camembert. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i smażyć, aż ser się roztopi.
  • Podawać na obiad udekorowane świeżymi ziołami.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej