Pomysł na lekkostrawny obiad? Ten przepis przygotujesz w niecałe 30 minut

Pomysł na lekkostrawny obiad? Ten przepis przygotujesz w niecałe 30 minut
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Prosty sposób na szybki i lekkostrawny obiad? Ten makaron z boczkiem, pieczarkami i pesto sprawdzi się idealnie. Przygotujemy go w kilkanaście minut, a będzie smakował wybornie. W niecałe pół godziny możemy już serwować nasze smakowite danie.

Pomysł na szybki obiad. Prosto i lekkostrawnie

Czasami nie mamy czasu stać całymi godzinami w kuchni, by przygotować aromatyczny obiad dla całej rodziny. Na szczęście jednak nie zawsze jest to konieczne, by zabrać się za smaczne danie. Przykładem może być ten wspaniały makaron z pesto, pieczarkami i boczkiem. Gotowy już w niecałe 30 minut.

Nie ma co za długo rozmyślać - ciężko będzie znaleźć prostszy przepis niż ten. Wystarczy ugotować makaron, a w tym czasie pokroić pieczarki i boczek. Podsmażamy je, dodajemy ugotowany makaron i trochę wody po gotowaniu. Całość mieszamy i dodajemy pozostałe składniki - szybko, sprawnie i prosto.

Jeśli chodzi o pesto, to bez problemu możemy użyć kupnego zielonego pesto. Będzie smakowało bardzo dobrze i nie będziemy musieli poświęcać czasu na przygotowanie go samodzielnie. Jeśli jednak preferujemy domowe, możemy użyć tego przepisu.

Nie musisz się więc dalej rozglądać za prostym przepisem na lekkostrawny obiad z makaronem! Ten sprawdzi się idealne na każdy dzień tygodnia. A to wszystko w niecałe pół godziny. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 250 g pieczarek
  • opakowanie boczku w plastrach
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • garść liści bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W tym czasie kroimy pieczarki na plasterki i boczek w kostkę.
  • Boczek i pieczarki podsmażamy około 7 minut.
  • Makaron odcedzamy zostawiając ok. pół szklanki wody z gotowania.
  • Dodajemy do garnka makaron, wodę po gotowaniu i mieszamy.
  • Dodajemy pesto, jogurt, poszarpaną bazylię i doprawiamy do smaku.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej