Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło: pyszny obiad w 15 minut
Makaron z awokado i pomidorkami na ciepło to pyszny obiad w 15 minut. Owoc awokado można nie tylko podawać na zimno w wersji guacamole, ale także na ciepło z kluskami, a nawet zapiekać. Polecamy Wam sprytny sposób na posiłek w kilka minut. Właściwie przygotowanie trwa tyle, ile będzie gotować makaron. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kluski z awokado i pomidorkami! To proste!
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu, fettucine lub spaghetti lub dowolnego innego
- 2 awokado hass, dojrzałe
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 zielone cebulki razem ze szczypiorem
- 1/2 cytryny, wyciśnięty sok
- sól i pieprz
- 2 średnie pomidory lub 8 pomidorków truskawkowych lub 10 koktajlowych
- 1 łyżka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika lub dyni, krótko prażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Awokado przeciąć, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść go lub zmiksować na puree.
- Do awokado dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulkę razem ze szczypiorem, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem na jednorodną masę.
- Do mieszanki awokado dodać 1/2 chochelki gorącej wody z gotowania makaronu.
- Makaron odcedzić, do gorącego makaronu dodać zielony sos z awokado oraz pomidora pokrojonego na kawałki lub połówki małych pomidorków. Wymieszać.
- Podawać posypane prażonym orzeszkami lub pestkami.
Właściwości awokado
Awokado, czyli smaczliwka lub krokodyla gruszka, to owoc z Południowej Ameryki o miękkim, maślanym miąższu. Miąższ awokado ma łagodny smak, który można dowolnie przyprawiać zarówno na słono, jak i na słodko. Konsystencja dojrzałego miąższu awokado jest kremowa i łatwo ją rozsmarować. Tę maślaną konsystencję awokado zawdzięcza dużej ilości nienasyconych tłuszczy. Dlatego mimo wysokiej kaloryczności warto jeść awokado jako dobrego źródła kwasów omega-3 oraz witamin z grupy A i B, rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat właściwości awokado zachęcamy do lektury artykułu: Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Sposoby na niedojrzałe awokado
Co zrobić z twardym, niedojrzałym awokado? Poczekać aż dojrzeje lub proces ten przyspieszyć. Jedną z metod osiągnięcia pożądanego stanu tych zielonkawych owoców jest owinięcie ich folią aluminiową i schowanie na pewien czas w ciepłym miejscu. Na przykład w szufladzie kuchennej szafki. Inną metodą jest trzymanie awokado razem z jabłkami lub bananami w jednym pojemniku, a właściwie - najlepiej w papierowej torebce. Jabłka lub banany dojrzewając wydzielają etylen, który przyspiesza podobną przemianę u innych owoców.
Wypróbuj przepisy na awokado:
Pasta z awokado: przepis na domowe guacamole do kanapek
Rozgrzewająca zupa krem z awokado