Mazurek chałwowy: przepis na obłędne ciasto wielkanocne
Sorbet wiśniowy – prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sorbet wiśniowy z nasionami szałwii hiszpańskiej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sorbet wiśniowy to deser idealny o każdej porze roku. Latem orzeźwi, a zimą uatrakcyjni uroczyste obiady czy kolacje. Podajemy prosty i sprawdzony przepis na owocowy sorbet.
Składniki
½ kg wiśni (dużych – polecane odmiany to lubka, gubeńska, książęca)
ok. 1 l przegotowanej wody
10 dag cukru
6 łyżek likieru wiśniowego (lub nalewki wiśniowej)
DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)
kilka całych owoców wiśni
4 łyżki likieru lub nalewki wiśniowej
nasiona szałwii hiszpańskiej
Przygotowanie krok po kroku:
Wiśnie opłucz, usuń z nich pestki. Przełóż owoce do rondelka i zalej taką ilością wody, by były nią przykryte. Dodaj cukier i duś owoce około 30 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Do ostudzonych wiśni wlej likier wiśniowy (lub nalewkę) i zmiksuj na pure.
Masę przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
Po godzinie dokładnie wymieszaj masę. Powtarzaj mieszanie co 30 minut, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony.Deser wyłóż i udekoruj całymi wiśniami, łyżką likieru lub listkami melisy lub mięty.