Sorbet wiśniowy – prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser

Sorbet wiśniowy – prosty i sprawdzony przepis na pyszny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sorbet wiśniowy z nasionami szałwii hiszpańskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sorbet  wiśniowy to deser idealny o każdej porze roku. Latem orzeźwi, a zimą uatrakcyjni uroczyste obiady czy kolacje. Podajemy prosty i sprawdzony przepis na owocowy sorbet.

Składniki

  • ½ kg wiśni (dużych – polecane odmiany to lubka, gubeńska, książęca)

  • ok. 1 l przegotowanej wody

  • 10 dag cukru

  • 6 łyżek likieru wiśniowego (lub nalewki wiśniowej)

  •  

  • DO DEKORACJI (OPCJONALNIE)

  • kilka listków świeżej mięty lub melisy

  • kilka całych owoców wiśni

  • 4 łyżki likieru lub nalewki wiśniowej

  • nasiona szałwii hiszpańskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiśnie opłucz, usuń z nich pestki. Przełóż owoce do rondelka i zalej taką ilością wody, by były nią przykryte. Dodaj cukier i duś owoce około 30 minut. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

  • Do ostudzonych wiśni wlej likier wiśniowy  (lub nalewkę) i zmiksuj na pure.

  • Masę przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do zamrażarki.
     
    Po godzinie dokładnie wymieszaj masę. Powtarzaj mieszanie co 30 minut, aż sorbet będzie całkowicie zamrożony.

  • Deser wyłóż i udekoruj całymi wiśniami, łyżką likieru lub listkami melisy lub mięty.

Ocena: 5