Gęsina zawiera mało tłuszczu oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na serce. Mrożoną gęś, najczęściej w całości i ważącą ok. 4 kilogramów, możemy kupić przez cały rok. Dostępna jest głównie w supermarketach.
Jednak dużo smaczniejsza jest gęsina świeża, zwłaszcza od połowy października do połowy stycznia. Można ją kupić na bazarach i targowiskach, bezpośrednio u hodowców lub w małych sklepach ze zdrową żywnością. Jedną z najlepszych w Polsce jest ferma w Kołudzie Wielkiej (woj. kujawsko-pomorskie). Pochodzą stamtąd słynne nie tylko w Polsce gęsi kołudzkie.
O czym pamiętać kupując gęsinę?
Kupując gęś, warto sprawdzić:
- czym była karmiona,
- czy pochodzi z tak zwanego wolnego wybiegu,
- czy hodowca ma certyfikaty jakości.
Cena nie może być zbyt niska, ponieważ jej zaniżenie często oznacza, że gęsina jest nie najlepszej jakości.
Galeria: Gęś, co zrobić z gęsiny - 11 przepisów nie tylko na 11 listopada