Prawdziwy tadżin - jak zrobić? Przepis na tadżin z kurczakiem i oliwkami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tadżin to najpopularniejsze, "jednogarnkowe" danie kuchni marokańskiej. Marokańczycy przygotowują je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, ustawionym na wolnym ogniu. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku. Tadżin istnieje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i w wersji mięsnej lub z owocami morza. Smaku dodają mu przyprawy: cynamon, imbir, szafran i świeża kolendra. By danie było bardziej syte, można je podawać z kaszką kuskus. Najpopularniejsza jest wersja z kurczakiem i oliwkami - podajemy przepis na to danie!
SKŁADNIKI
- 1 kurczak
- 1 cebula
- 250 g zielonych oliwek z pestkami
- 4 ziemniaki
- pęczek świeżej kolendry
- pietruszka do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory bez skórki
- 2 marchewki
- imbir do smaku (świeży)
- szafran - 5 nitek
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzej 3 do 5 łyżek oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pomidory obrane ze skórki.
- Kiedy stworzą w miarę jednolitą masę, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki oraz pokrojone w grube słupki marchewki.
- Wszystko gotuj na średnim ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodą.
- Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i układaj na warstwie ziemniaków i marchewki.
- Po pół godzinie uzupełnij płyn i dodaj oliwki, posiekaną kolendrę, starty imbir oraz szafran. Posól i popieprz do smaku.
- Całość gotuj na małym ogniu dopóki mięso nie będzie samo odchodziło od kości. Możesz podawać z kaszą kuskus.