Wybierz się na kulinarną podróż do Maroko. To ciasto z kurczakiem to hit

Wybierz się na kulinarną podróż do Maroko. To ciasto z kurczakiem to hit
Autor: Shutterstock.com Wybierz się na kulinarną podróż do Maroko. To ciasto z kurczakiem to hit
łatwy
25 min
4

Na obiad zaskocz rodzinę tym tradycyjnym marokańskim ciastem z kurczaka. Bastilla, czy też pastilla to wykwintne ciasto, które łączy w sobie słodycz i pikanterię. To wspaniały pomysł na obiad, którego nikt się nie spodziewa. A samo przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większego kłopotu.

Przenieś się do Maroko. To danie zaskoczy swoją intensywnością

Bastilla to bez wątpienia jedno z najbardziej ikonicznych dań kuchni marokańskiej. Jest to idealne połączenie słodkiego i ostrego. Danie to często podawane jest podczas uroczystości rodzinnych, jak święta, wesela i wiele innych. 

Danie to pochodzi z dawnej stolicy Maroko, a tradycyjnie przygotowywane było z... gołębia. Teraz jednak częściej używa się kurczaka, który jest nie tylko łatwiej dostępny, ale również prostszy w przygotowaniu. W niektórych wersjach może również zawierać ryby czy owoce morza.

To danie typowo warstwowe, z czego każda warstwa ma swoją własną konsystencję i smak. Jest to wspaniale połączenie aromatów, które świetnie ze sobą współgra, tworząc jedną, solidną całość. Najlepiej smakuje na ciepło, choć można podawać je również na zimno.

To naprawdę ciekawe danie, które smakuje fenomenalnie. Jest to danie, które przeniesie nas na tłoczne marokańskie ulice. Tego dania naprawdę warto spróbować, ponieważ jest to smak, całkowicie inny niż wszystkie.

SKŁADNIKI

  • Do farszu z kurczaka:
  • 700 g piersi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki szafranu (namoczonego w 2 łyżkach wody)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pęczek kolendry i pietruszki
  • 5 jajek
  • Do nadzienia migdałowego:
  • 200 g obranych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Inne:
  • 10–12 arkuszy ciasta filo
  • Masło roztopione do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, oliwę, masło, przyprawy i zioła.
  • Dodajemy kurczaka.
  • Podsmażamy około 10 minut.
  • Dodajemy szklankę wody i gotujemy, aż mięso będzie miękkie.
  • Kurczaka wyciągamy i kroimy na małe kawałeczki.
  • Dodajemy jajka do sosu i gotujemy cały czas mieszając.
  • Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia.
  • Migdały prażymy na suchej patelni.
  • Miksujemy je z cukrem pudrem i cynamonem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Okrągłą formę smarujemy masłem.
  • Wykładamy ciastem filo, tak by wychodziło ono poza brzegi formy.
  • Układamy kurczaka, masę jajeczną i mieszankę migdałów.
  • Składamy wystające brzegi do środka i przykrywamy kolejnymi arkuszami ciasta filo, każdy smarując masłem.
  • Pieczemy około 35 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej