Keks pomarańczowy z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser

Keks pomarańczowy z bakaliami: przepis na niebanalny świąteczny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Keks z bakaliami: przepis na oryginalne świąteczne ciasto

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Keks z bakaliami - przepis na ten oryginalny wypiek może przydać się przed Bożym Narodzeniem w każdej kuchni. Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy nie patrzymy na kalorie i możemy pozwolić sobie na trochę więcej, jedząc pyszne świąteczne wypieki.

 

Składniki

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 30 dag masła

  • 4 jajka

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1 cukier waniliowy

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 szklanki rodzynek

  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny

  • 0,5 szklanki suszonych moreli

  • 0,5 szklanki smażonej skórki pomarańczowej

  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy

  • 0,5 szklanki migdałów - płatki

  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki, suszoną żurawinę, morele i migdały posiekaj na drobne kawałeczki.

  • W garnku podgrzej sok pomarańczowy, po zagotowaniu wsyp wszystkie bakalie oraz skórkę kandyzowaną i skórkę otartą z jednej pomarańczy. Wymieszaj.

  • Odstaw bakalie, by mogły wchłonąć cały sok.

  • Masło ubij mikserem.

  • Pod koniec ubijania dodaj cukier puder, cukier waniliowy i jajko cały czas miksując.

  • Dodaj namoczone bakalie i miksuj wszystko razem przez ok. 1 minutę.

  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki.

  • Na wysmarowaną masłem tortownicę wyłóż ciasto.

  • Piecz ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

Ocena: 2,8