Jaką kaszę jeść - rady dietetyka
Kasza jest bardzo zdrowa, można ją jeść nawet codziennie. Jedną z najzdrowszych jej odmian jest kasza gryczana, ale warto również sięgać po kaszę jaglaną i po pęczak. Warto kupować je w sklepach ekologicznych, ponieważ wtedy ma się pewność, że są najlepszej jakości. Sprawdź, jaką kasze jeść, aby posiłki były z jak największą korzyścią dla zdrowia.
Spis treści
Rodzaje kaszy
Kasza gryczana szybko zaspokaja głód i ma mnóstwo wartości odżywczych. Warto jeść również kaszę jaglaną, która zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo i miedź. Jest lekkostrawna i nie uczula, dlatego dobrze jest jeść ją w trakcie przeziębienia i chorób wirusowych. Kasza jęczmienna, czyli pęczak, stanowi z kolei bogate źródło witaminy PP (niacyny), która obniża poziom złego cholesterolu. Kasz ta ma też dużo błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom.
Jaką kaszę powinny wybierać osoby na diecie?
Nie należy kupować kaszy w torebkach, ponieważ wówczas gotujemy nie tylko kaszę, ale i plastik. Najzdrowiej jest przyrządzać kaszę luzem, tak jak makaron i również lekko al dente. Nie ma niczego gorszego niż rozgotowana papka.
Ponieważ kasze stosunkowo łatwo chłoną różne zanieczyszczenia ze środowiska, warto wydać trochę pieniędzy i kupować te produkty w specjalnych sklepach ekologicznych. Niestety, trzeba się liczyć z tym, że taka ekologiczna kasza może być nawet dwukrotnie droższa od zwykłej.