Jak ugotować pyszny kompot wigilijny z suszu? [WIDEO]

Jak ugotować pyszny kompot wigilijny z suszu? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot wigilijny to  danie, które ma tyle samo zwolenników, co przeciwników - są tacy, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez kompotu z suszu i tacy, którzy nie biorą go do ust.

Kompot z suszu jest zwieńczeniem wigilijnej wieczerzy. Nie tylko znakomicie gasi pragnienie, lecz także ułatwia strawienie obfitego posiłku. Umiejętnie skomponowany kompot wigilijny - z najlepszej jakości składników - stanowi również wyśmienity deser. Według archeologów kompot z suszu pijemy ponad 1000 lat. Znaleziska pestek na najstarszych stanowiskach archeologicznych z czasów pierwszych Piastów dowodzą, że na pewno raczył się nim Mieszko I. Jak ugotować wyśmienity kompot w stylu książęcym? Oto nasz niezawodny przepis na wyśmienity napój nie tylko dla królów. 

Tradycyjny kompot wigilijny gotowano dawniej z suszonych owoców, ponieważ świeże były kiedyś zimą trudno dostępne. I choć my już tego problemu nie mamy, wigilijna tradycja zachowała się do dziś. Kompot z suszu ma charakterystyczny aromat, który podkreślony jest dodatkiem przypraw korzennych. Można ugotować najprostszą wersję z suszonych śliwek, warto jednak wiedzieć, że im więcej różnych owoców dodamy, tym smak kompotu będzie bogatszy i ciekawszy.

Kompot gotujemy krótko - 5-10 minut, jednak aby owoce dobrze napęczniały i po ugotowaniu były odpowiednio miękkie, warto je namoczyć na co najmniej 2-3 godziny przed ugotowaniem (można także na noc). Trzeba też pamiętać, by kompot ugotować odpowiednio wcześnie, aby zdążył ostygnąć i „przegryźć się”, nim zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy.

Kompot wigilijny: składniki

Na kompot z suszu dobrze jest wziąć co najmniej 3 rodzaje owoców: suszone śliwki, morele i jabłka. Można też dodać 1-2 gruszki i garść fig – będzie wtedy bardziej słodki. W sumie powinno być ok. 0,5 kg owoców na 2 l wody. Dodajemy też kilka goździków i kawałek laski cynamonu, plasterek cytryny i pomarańczy ze skórką oraz cukier do smaku.

Jak ugotować kompot wigilijny z suszu?

Suszone owoce trzeba sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sicie i namoczyć w wodzie na co najmniej 2-3 godziny przed gotowaniem. Potem owoców już nie odcedzamy – gotujemy je wraz z przyprawami i łyżką cukru trzcinowego w tej samej wodzie, w której się moczyły, od zagotowania maksymalnie 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy, ewentualnie dosładzamy. Przed podaniem kompot trzeba dobrze wystudzić.

 

Polecamy również:

Przepis na kompot z suszu według Magdy Gessler

Domowy advocat, czyli likier jajeczny według przepisu Kingi Paruzel

Śmietanówka oleska: przepis na domowy likier śmietankowy

Jak zrobić domowy egg nog

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4