Spis treści
Do suszenia najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. Znakomita przyprawa do dań są również suszone kanie. Kruche kurki, delikatne rydze i mokre maślaki lepiej jest zamarynować. Suszenie grzybów to sprawdzona, prosta i ekonomiczna metoda konserwowania grzybów. Aby grzyby się dobrze ususzyły i nie zepsuły podczas przechowywania, wystarczy pamiętać o kilku zasadach.
Jak przygotować grzyby do suszenia?
Świeżo zebranych grzybów nie płuczemy w wodzie! Trzeba je jednak dokładnie, za pomocą nożyka, oczyścić z igliwia i innych zanieczyszczeń (np. piasku), oraz sprawdzić, czy nie są robaczywe. W tym celu dokładnie oglądamy kapelusz grzyba lub – jeśli jest duży – przekrawamy go na pół. Odcinamy nóżkę i też sprawdzamy, czy nie jest robaczywa. Zdrowe małe kapelusze można suszyć w całości, ale duże kapelusze i duże nóżki lepiej pokroić w paski – będą szybciej schły.
Jak suszyć grzyby? W jakiej temperaturze suszyć grzyby?
Przygotowane grzyby trzeba luźno rozłożyć na papierze pergaminowym i arkusz ułożyć na kratce kuchennej lub ruszcie. Grzyby powinny stać w ciepłym, przewiewnym, suchym miejscu – np. na parapecie słonecznego okna; można je też wstawić kilkakrotnie na 10-15 minut do piekarnika (piekarnik trzeba rozgrzać do 80-100 stopni, po czym wyłączyć i wstawić grzyby, zostawiając uchylone drzwiczki).
Dopóki grzyby są wilgotne, trzeba sprawdzać, czy nie przylepiły się do papieru. Grzyby można też suszyć, nawleczone w niewielkich odstępach na nitkę. Trzeba wówczas pilnować, by nitka była mocno napięta i grzyby nie zsuwały się w jedno miejsce.
Najprościej zaś jest suszyć grzyby w specjalnej suszarce do grzybów i warzyw. Grzyby są dobrze ususzone, gdy z łatwością się łamią (nie powinny być gumowate).
Zobacz też:
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Jak suszyć grzyby na kaloryferze?
Jak przechowywać suszone grzyby?
Dobrze ususzone grzyby najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Trzeba je zapakować tak, by nie naciągnęły ponownie wilgocią. Można je więc włożyć do metalowej puszki ze szczelną przykrywką, słoika twist-off lub do papierowej torebki, którą z kolei owiniemy szczelnie torebką z folii. Niektórzy sugerują, by suszone grzyby przechowywać w płóciennym worku. Jednak według nas tracą w nim aromat i mogą stać się łatwym łupem dla moli spożywczych. Lepiej przechowywać je w szczelnie zamykanych słojach.
Pod galerią znajdziecie quiz, w którym możecie sprawdzić swoją wiedzę o grzybach. Dobrej zabawy!