Jak gotować ryż w garnku i parowarze? Najlepsze sposoby na ugotowanie ryżu
Ryż można wykorzystać na wiele sposobów - jako składnik sałatki czy zupy, baza drugiego dania bądź deseru. Jak gotować ryż, aby był idealny? Zdradzamy sposoby na prawidłowe ugotowanie ryżu w garnku i parowarze.
Spis treści
- Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
- Jak gotować ryż w garnku?
- Zobacz także instrukcję, krok po kroku, jak ugotować ryż:
- Gotowanie ryżu w parowarze
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Jak gotować ryż w garnku?
Najpopularniejsze są dwa sposoby gotowania ryżu: w takiej ilości wody, aby cała się wchłonęła (proporcja 1:2), albo w takiej, aby po gotowaniu ryż móc odcedzić.
Ryż sypki przed gotowaniem warto przepłukać zimną wodą - dzięki temu nie będzie się zlepiał.
Garnek przykrywamy pokrywką, która uchylamy, gdy całość zacznie się gotować. Szczególnie na początku gotowania warto ryż mieszać, aby nie przywarł. W obu przypadkach ryż gotujemy od 15 do 20 minut (ryż brązowy, czyli pełnoziarnisty - zawsze kilka chwil dłużej).
Zobacz także instrukcję, krok po kroku, jak ugotować ryż:
Gotowanie ryżu w parowarze
Gotowanie ryżu w parowarze jest nieco dłuższe, ale bardzo wygodne. Dodatkowo daje nam gwarancję, że ryż będzie sypki i zachowa wszystkie cenne składniki. Ryż wsypujemy do pojemniczka i zalewamy wodą w proporcji 1:2. Następnie ryż biały parujemy przez 30 minut, ryż brązowy zaś - przez 35.