Grillowane nóżki kurczaka: przepis jak grillować idealnie soczyste nóżki kurczaka

Grillowane nóżki kurczaka: przepis jak grillować idealnie soczyste nóżki kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Grillowane nóżki kurczaka są przepyszne

Grillowane nóżki kurczaka to przysmak letnich imprez plenerowych.  Jak grillować tylne ćwiartki kurczaka, aby nie były surowe, a tylko dobrze ugotowane przy kości? Oto przepis na idealne nóżki z grilla!

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. 

Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

Polecam przepis: Kurczak pieczony. Ile piec kurczaka?

Sekret dobrze upieczonych udek kurczaka

Cała tajemnica dobrze wypieczonych udek kurczaka tkwi we wcześniejszym marynowaniu oraz użyciu grilla z pokrywą. 

Dlaczego? Mięso zamknięte pod pokrywą otoczone jest ze wszystkich stron wysoką temperaturą, która przenika w głąb tkanki aż do kości. 

Udka kurczaka należy grillować tak długo, aż będą w pełni upieczone przy kości. Pokrywa skraca ten czas i zapobiega mocnemu przypaleniu mięsa. Podczas grillowania warto użyć termometru do pieczenia mięsa. 

Uwaga! Jedzenie niedopieczonego mięsa kurczaka jest niebezpieczne dla zdrowia. Surowe mięso kurczaka może być źródłem zakażenia pałeczkami bakterii Salmonella spp. 

Przeczytaj koniecznie: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Jak przygotować marynatę do udek kurczaka?

Udka kurczaka należy zamarynować w solance na 12 godzin przed grillowaniem. Aromatyczne składniki solanki możesz modyfikować. Oprócz pieprzu możesz dodać zioła, czosnek, cebulę i inne przyprawy. 

Składniki:

  • 6-8 nóżek kurczaka

  • 4 l wody

  • 1 szklanka soli

  • 2 łyżki stołowe cukru

  • 2 łyżki stołowe ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z 4 l wody odlej 1 l i doprowadź go do wrzenia.

  • Dodaj do wrzącej wody sól, cukier i pieprz. Gotuj do rozpuszczenia soli i cukru. 

  • Solankę wlej do pozostałej wody i wymieszaj.

  • Do roztworu dodaj surowe udka kurczaka. 

  • Przykryj i wstaw do lodówki na 8-12 godzin.

Na drugi dzień wyjmij mięso z solanki i możesz je dowolnie przyprawić. Możesz również przygotować dodatkową marynatę do bezpośredniego grillowania. Ja w trakcie grillowania smaruję mięso piwem lub marynatą z wina, musztardy i miodu. Moje dzieciaki uwielbiają udka w marynacie BBQ, którą robię z dobrej jakości dżemu śliwkowego, keczupu oraz wędzonej papryki. 

Majówka 2020. Jak zrobić grilla w domu, na balkonie i na działce? 

12 pysznych pomysłów na grilla w piekarniku: przepisy na domowe grillowanie

Zobacz jak grillować nóżki kurczaka:

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od rozgrzania grilla. Następnie przykryj go pokrywą na 10-15 minut, aby ona również się ogrzała. 

  • Gdy grill się nagrzewa, wyjmij kurczaka z solanki, opłucz zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. W małej misce wymieszaj 4 łyżki musztardy, 4 łyżki oleju i 50 ml białego wina. Posmaruj skórę kurczaka tym sosem.

  • Umieść kurczaka na ruszcie nad żarem lub palnikami, przyprawioną stroną do dołu. I ponownie posmaruj sosem. 

  • Przykryj grill i piecz do zrumienienia, czyli około 5 do 8 minut. Przewróć na drugą stronę, przykryj i piecz kolejne 5 minut.

  • Przenieś kurczaka na brzeg grilla, w nieco chłodniejszą strefę. Posmaruj kolejną warstwą sosu. Przykryj pokrywką i grilluj, aż temperatura wewnętrzna mięsa osiągnie 75°C. Termometr należy wbić w najgrubszą część nóżki. Z praktyki wiem, że oznacza to grillowanie pod pokrywą od 25 do 35 minut. Jeśli nie masz termometru do pieczenia mięsa, to po upływie 25 minut wyjmij jedną nóżkę, wbij nóż i zajrzyj, czy mięso jest upieczone. 

  • Podawaj od razu. Choć grillowane nóżki pyszne są również, gdy wystygną. 

  • Uwaga! Nóżki można przygotować również w piekarniku. Ułóż udka kurczaka skórą do góry na blasze do pieczenia. Posmaruj nóżki sosem musztardowym. Piecz w piekarniku o temperaturze 180°, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C, lub piecz po prostu przez 45 do 50 minut.

Co jeszcze możesz zrobić na grillu?

Specjalnie dla miłośników grillowania redaktorki Beszamel.pl przygotowały wybór najlepszych przepisów na mięsa z grilla, szaszłyki, sosy do dań grillowych i sałatki, które idealnie będą się komponować z jedzeniem w plenerze. Bierz i wybieraj!

Mięso z grilla - 21 pomysłów na udane grillowanie

Szaszłyki na grilla - 33 przepisy na pyszne szaszłyki z drobiu, mięsa, warzyw i owoców

Sosy do dań z grilla - 22 przepisy na pyszne grillowe dipy

Sałatki na grilla - 25 pomysłów na urozmaicenie grillowego menu

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).