Fasolka szparagowa – jak ją gotować? [GALERIA ZDJĘĆ]
Przygotowanie fasolki szparagowej nie jest skomplikowane, jednak warto zapoznać się z kilkoma kluczowymi zasadami. Dowiedz się, jak prawidłowo ugotować fasolkę szparagową, aby zachowała swoje wartości odżywcze i smak. Oto wskazówki, które pomogą Ci osiągnąć idealne rezultaty.
Spis treści
- Fasolka szparagowa gotowanie
- Jak długo gotować fasolkę?
- Fasolka gotowana na parze
- Sprawdź nasze porady i przepisy na dania z fasolki
W zależności od gatunku fasolki szparagowej, oraz tego, czy jest młoda, czy też starsza i bardziej wyrośnięta, jej czas gotowania będzie się różnił. Oczywiście szybciej gotuje się młoda fasolka, ponadto fasolka żółta gotuje się krócej niż zielona, dlatego podczas gotowania fasolki szparagowej dobrze jest od czasu do czasu spróbować pojedynczych strączków. Odpowiednio ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i krucha.
Fasolka szparagowa gotowanie
Gotowanie fasolki szparagowej zaczynamy od jej dokładnego przygotowania. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien, odcinamy końcówki oraz dokładnie myjemy. Większe strąki fasolki szparagowej można przeciąć na pół.
Fasolkę szparagową można gotować na dwa sposoby: tradycyjnie we wrzątku bądź na parze.
Do ugotowania 1 kg fasolki szparagowej potrzebujemy 4 litrów wody, 1 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczki cukru. Oczyszczone strączki należy wrzucić do gotującej się wody. Czas gotowania fasolki szparagowej liczymy od ponownego jej zagotowania.
Jak długo gotować fasolkę?
Ile gotować fasolkę szparagową? Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną około 15–20 minut. Ten czas odnosi się do młodej fasolki szparagowej, starszą gotujemy trochę dłużej, sprawdzając jej miękkość. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Fasolka gotowana na parze
Warto wiedzieć, że warzywa przygotowane na parze zachowują bardziej wyrazisty smak i aromat oraz więcej wartości odżywczych. Fasolkę wkładamy do parowaru lub układamy na durszlaku, który umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Fasolka gotowana na parze potrzebuje około 10–20 minut, w zależności od tego, czy jest młoda.
Zobacz galerię zdjęć krok po kroku
Sprawdź nasze porady i przepisy na dania z fasolki
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Frytki z żółtej fasolki w panierce z krakersów
Zupa krem z fasolki szparagowej