Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Eskpresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki
Autor: Shutterstock Buraki bardzo łatwo ugotować w 10 minut
łatwy
10 min
4

Buraki ze względu na swój zwarty miąższ gotują się dosyć długo. Zazwyczaj od 40 do 50 minut. Można jednak ten proces przyspieszyć. Ekspresowo ugotujesz buraki w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zobacz przepis krok po kroku. Buraki będą soczyste i pełne smaku.

SKŁADNIKI

  • 3 buraki średniej wielkości
  • 100 ml wody
  • 1 woreczek polietylenowy lub specjalne naczynie do gotowania w mikrofalówce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, wyszorowane buraki, umieścić w woreczku polietylenowym.
  • Wlać do woreczka 100 ml wody i zawiązać.
  • Za pomocą wykałaczki nakłuć woreczek w kilku miejscach.
  • Woreczek umieścić na bezpiecznym talerzu.
  • Wstawić od mikrofalówki. Gotować przez 10 minut na najwyższej mocy.
  • Podany czas jest orientacyjny. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju kuchenki mikrofalowej i wielkości buraków.
  • Stan ugotowania buraków sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli wykałaczka gładko wchodzi w buraka, to znaczy że jest ugotowany.
  • Teraz buraki można obrać i dowolnie wykorzystać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.  
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej