Jabłka pieczone z imbirem i miodem

Jabłka pieczone z imbirem i miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jabłka pieczone z imbirem i miodem to pyszna przekąska lub zdrowy deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jabłka pieczone z imbirem i miodem to pyszny deser, bardzo prosty w przygotowaniu, zdrowy i, dzięki zawartości imbiru, wspierający naszą odporność.

Składniki

  • 4 jabłka

  • sok z 1/2 cytryny

  • garść orzechów laskowych

  • 30 g korzenia imbiru

  • 2 łyżki miodu

  • kilka kropli soku pomarańczowego

  • masło

  • cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj. Ostrym, długim nożem wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny.

  • Orzechy drobno posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce, wymieszaj, dodając miód i sok pomarańczowy.

  • Masą wypełnij otwory po gniazdach nasiennych. Na wierzch każdego jabłka połóż kawałek masła.

  • Jabłka prósz cynamonem i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na pół godziny.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8