Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą. Klasyczny hit - babcia byłaby dumna!

2024-09-12
Wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą. Klasyczny hit - babcia byłaby dumna!
Autor: Shutterstock Tak przygotowana wątróbka jest soczysta i mięciutka
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Duszona wątróbka wieprzowa z jabłkami i cebulą to klasyczne danie obiadowe. Regularne spożywanie wątróbki wspiera witalność organizmu, a wieprzowa wątróbka wyróżnia się słodszym i bardziej zdecydowanym smakiem niż drobiowa. Pokrojona w plastry i duszona w sosie smakuje wyjątkowo. Najlepiej podać ją z puree ziemniaczanym i świeżą surówką z kapusty, tworząc pełnowartościowy posiłek.

Zalety wątróbki wieprzowej

Wątróbka wieprzowa ma wiele zalet. Jest doskonałym źródłem białka, witaminy A, żelaza, cynku i witamin z grupy B, zwłaszcza B12, co wspiera produkcję czerwonych krwinek i wzmacnia odporność. Regularne spożywanie wątróbki poprawia stan skóry, wzrok, oraz wspomaga regenerację organizmu. Dodatkowo wysoka zawartość żelaza czyni ją idealnym produktem dla osób z anemią. Jest także stosunkowo tania i sycąca, dzięki czemu stanowi wartościowy element zbilansowanej diety.

Polecamy także: Wątróbka smażona z rodzynkami i piwem  oraz  Wątróbka drobiowa w pieczarkowym sosie 

Przeczytaj też: Jak dobrze smażyć wątróbkę - 5 błędów popełnianych podczas smażenia wątróbki

Więcej przepisów z wątróbką znajdziesz w galerii pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • mleko
  • mąka do panierowania
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę moczyć w mleku przez godzinę. 
  • Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju.
  • Jabłko pokroić w ósemki i dodać do cebuli.
  • Wątróbkę umyć, pokroić w plastry, obtoczyć w mące i dodać na patelnię do cebuli i jabłek. Oprószyć pieprzem i smażyć do miękkości. 
  • Na koniec posolić. Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody
Redakcja
więcej