Pikantna wątróbka drobiowa duszona z boczkiem

Pikantna wątróbka drobiowa duszona z boczkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wątróbka duszona z boczkiem - aromatyczna i pikantna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wątróbka drobiowa duszona z bekonem jest pikantna i pełna smaku. Łatwa w przygotowaniu duszona wątróbka doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kluskami. 

Składniki

  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

  • 2 cebule, pokrojone w kostkę

  • 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 250 g boczku lub bekonu, pokrojone w słupki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu mielonego

  • 80 ml białego wina wytrawnego

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do chwili, aż cebule będzie miękka i szklista. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.

  • Dodać boczek i tymianek, zamieszać i smażyć do zrumienienia.

  • Zwiększyć ogień, dodać pokrojoną wątróbkę i wszystkie przyprawy. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez około 3 minuty. Nie przesmażyć wątróbki, aby zachowała wewnątrz różowy kolor.

  • Na patelnię przełożyć cebulę, wlać białe wino i pietruszkę. Wymieszać i dusić 1 minutę.

  • Podawać od razu.

 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,7