Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wieprzowej łopatki lub szynki, pokrojonej w paski lub na kawałki
- 1 łyżka oleju
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody
- 2 łyżeczki mąki wymieszane z 2 łyżeczkami masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem lub w szerokim rondlu rozgrzać olej. Dodać mięso i zrumienić. Zdjąć mięso i odstawić na bok.
- Do garnka dodać tartą marchew, cebulę i czosnek. Smażyć przez około 3-5 minut lub do chwili, gdy warzywa zaczną się karmelizować i pięknie pachnieć oraz stracą na objętości.
- Dodać z powrotem obsmażone mięso, świeżo zmielony pieprz oraz wlać bulion (lub wodę). Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu przez 50 minut. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Od czasu do czasu zamieszać.
- Na koniec zagęścić sos mieszaniną masła i mąki. Ten prosty sposób doda także smaku.