Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w sosie: tak pyszna, że buty spadają
Autor: Shutterstock Aromatyczny i kremowy sos, a w nim soczyste plasterki piersi kurczaka, jędrne kurki i delikatny szpinak. 
łatwy
30 min
4

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami. 

SKŁADNIKI

  • 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
  • 150 g kurek, grzybów leśnych
  • 150 świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 150 g serka kremowego typu philadelphia 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
  • Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 
  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
  • Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
  • Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
  • Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać. 
  • Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek. 
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?

Super przepisy na potrawy z kurkami:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Knedle nadziewane kurkami

Gołąbki z kurkami

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Spaghetti z kurkami: sprawdzony przepis

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej