Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny i kremowy sos, a w nim soczyste plasterki piersi kurczaka, jędrne kurki i delikatny szpinak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami. 

Składniki

  • 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę

  • 150 g kurek, grzybów leśnych

  • 150 świeżych liści szpinaku

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 150 g serka kremowego typu philadelphia 

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.

  • Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

  • Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.

  • Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.

  • Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać. 

  • Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.

  • Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 

  • Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek. 

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).