Chili con carne, czyli papryka z mięsem - przepis z polską nutą

Chili con carne, czyli papryka z mięsem - przepis z polską nutą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W chili con carne mieszają się różne smaki: mięsa, papryki, pomidorów, fasoli, kukurydzy i przypraw

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Chili con carne to nic innego jak nasze mielone mięso z warzywami, tyle że w oryginalnej nazwie na pierwszy plan wysuwa się papryka. Dosłownie "chili con carne" to po prostu "papryka z mięsem". Jak zrobić chili con carne? Podajemy przepis na danie kuchni meksykańskiej podkręcone nieco polskimi smakami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa myjemy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę siekamy, cukinię kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.

  • Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek, a po chwili cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy mięso i doprawiamy. Dusimy ok. 5 minut.

  • Dodajemy pomidory wraz z sosem i 1/3 szklanki wody. Dusimy około 10-15 minut i na koniec dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę.

  • Gotujemy jeszcze około 2 minut. Wlewamy do miseczek i podajemy z chipsami nachos. Na wierzchu można posypać odrobiną żółtego sera.

Ocena: 5