Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach: sprawdzony przepis

Bigos z kiszonej kapusty na żeberkach: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Bigos na żeberkach jest po prostu pyszny i łatwy do przygotowania
średni
120 min
4

Bigos na żeberkach to danie uniwersalne: dobre i na codzienny obiad, i na imprezę. Warto zrobić większą ilość i zamrozić na później – odgrzewany jest jeszcze lepszy! Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty na żeberkach? Podajemy sprawdzony przepis.

Dawnymi czasy gospodynie gotowały bigos głównie w okresie po świętach Bożego Narodzenia – było to danie, przy którego przyrządzeniu można było wykorzystać wszelkie pozostałe po świętach resztki pieczonych mięs i wędlin. Dziś wersji bigosu jest tyle, ilu kucharzy: jedni przyrządzają go pół na pół z kapusty słodkiej i kiszonej, inni tylko z kiszonej; jedni dodają suszone śliwki i rodzynki, inni – suszone grzyby, jedni dodają tylko mięso, inni nie wyobrażają sobie bigosu bez podwędzanej kiełbasy, jedni dodają przecier pomidorowy, inni podlewają bigos czerwonym winem.

SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 750 g żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 150 g boczku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • garść suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • sól, pieprz, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę wraz z sokiem włóż do dużego garnka, zalej wodą, tak by ledwo przykryła kapustę (jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przedtem przepłukać zimną wodą). Gotuj co najmniej 30 minut, sprawdzając, czy nie jest za sucha i w razie potrzeby dolewając wody.
  • W tym czasie pokrój żeberka na mniejsze kawałki (po 3-4 kostki), opłucz i osusz. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na smalcu, tak by powstały chrupiące skwarki.
  • Skwarki przełóż do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmaż cebulę i żeberka. Dodaj do kapusty, dołóż grzybysuszone śliwki, liście laurowe i ziele angielskie i gotuj dalej pod przykryciem ok. godziny, ewentualnie podlewając wodą.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 30 minut, aż żeberka będą miękkie. Usuń z nich kostki, mięso włóż z powrotem do bigosu. Dopraw bigos pieprzem, cukrem i ewentualnie solą (ale z umiarem, bo kapusta jest słona!).
  • Bigos można jeść od razu, ale lepszy będzie na drugi dzień, po odgrzaniu.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl
Anna Ptaszyńska
więcej