Pyszny bigos jak u babci - ze schabem i kiełbasą [WIDEO]

Pyszny bigos jak u babci - ze schabem i kiełbasą [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Do bigosu można dodawać różne mięsa - tym razem proponujemy schab i kiełbasę

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aby ugotować przepyszny bigos jak u babci, nie trzeba wcale dodawać do niego dużo rozmaitego mięsiwa. Wystarczy schab i kiełbasa. Takie też składniki pojawiają się w naszym przepisie na bigos!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka (najlepiej dość dużego) wlewamy zimną wodę i wkładamy schab z kością, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Nie solimy. Gotujemy mięso do miękkości, po czym wyjmujemy je z garnka i oddzielamy mięso od kości.

  • Do wywaru dodajemy kwaszoną kapustę - warto ją przed włożeniem spróbować i jeśli jest zbyt kwaśna, to opłukać na sicie pod bieżącą wodą.

  • Razem z kapustą wrzucamy opłukane i połamane na drobniejsze kawałki suszone grzyby. Nieco później dodajemy suszone śliwki (mogą być pokrojone).

  • Kapustę gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

  • Gdy kapusta będzie już miękka, wrzucamy do garnka oddzielone od kości mięso schabu, pokrojoną w nieduże talarki kiełbasę i dodajemy przecier pomidorowy.

  • Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Dusimy - im dłużej, tym lepiej!

Ocena: 2,8