Kotleciki jagnięce ze smardzami

Kotleciki jagnięce ze smardzami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotleciki jagnięce doskonale smakują w połączeniu z aromatycznymi smardzami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotleciki jagnięce ze smardzami, czy może być coś lepszego na wiosnę? Młoda jagnięcina o wyrazistym smaku doskonale współgra z pierwszymi wiosennymi grzybami. Smardze nadają mięsu niezwykły smak i aromat lasu. Kotleciki jagnięce ze smardzami to danie wykwintne, lecz łatwe w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, czosnku i posiekanych ziół. Natrzeć nią mięso i odstawić, najlepiej na całą noc.

  • Grzyby umyć pod bieżącą wodą, nie moczyć. Wrzucić do osolonego wrzątku na 2-3 minuty. Osączyć z wody. Przeciąż wzdłuż na połówki.

  • Następnie rozgrzać na patelni olej, kotlety podsmażyć z obu stron aż będą rumiane. Cebulę pokroić w talarki.

  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać smardze i smażyć 2-3 minuty. Dodać wodę i dusić 6-8 minut.

  • Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Ocena: 5