Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
Roladki schabowe w sosie serowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Roladki schabowe w sosie serowym to doskonałe danie na rodzinny obiad
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Roladki schabowe w sosie serowym to proste danie do przygotowania w niedługim czasie. Krótka lista składników, nieskomplikowany sposób przygotowania i znakomity efekt - oto zalety naszego przepisu!
Składniki
600 g schabu wieprzowego bez kości
6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
6 plastrów sera cheddar
sól i pieprz do smaku
100 ml śmietanki 30%
1 kulka mozzarelli
Przygotowanie krok po kroku:
Schab pokrój na 6 plastrów, dobrze rozbij, a na każdym połóż plasterek szynki i pół plasterka sera. Pozwijaj w roladki, przekrój na pół.
Każdą roladkę złap wykałaczką i przesmaż na rozgrzanej patelni dosłownie 30 sekund po zewnętrznej stronie.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu.
Śmietanę wymieszaj z 200 ml zimnej wody i startą mozzarellą. Dopraw do smaku ulubionymi przyrpawami i zalej roladki.
Na każdej roladce połóż pół plastra żółtego sera.
Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (180°C bez termoobiegu lub 170°C z termoobiegiem). Piecz 20 min.
Podawaj około 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska