Roladki schabowe w sosie serowym

Roladki schabowe w sosie serowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki schabowe w sosie serowym to doskonałe danie na rodzinny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki schabowe w sosie serowym to proste danie do przygotowania w niedługim czasie. Krótka lista składników, nieskomplikowany sposób przygotowania i znakomity efekt - oto zalety naszego przepisu!

Składniki

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości

  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

  • 6 plastrów sera cheddar

  • sól i pieprz do smaku

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab pokrój na 6 plastrów, dobrze rozbij, a na każdym połóż plasterek szynki i pół plasterka sera. Pozwijaj w roladki, przekrój na pół.

  • Każdą roladkę złap wykałaczką i przesmaż na rozgrzanej patelni dosłownie 30 sekund po zewnętrznej stronie.

  • Ułóż w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu.

  • Śmietanę wymieszaj z 200 ml zimnej wody i startą mozzarellą. Dopraw do smaku ulubionymi przyrpawami i zalej roladki.

  • Na każdej roladce połóż pół plastra żółtego sera.

  • Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (180°C bez termoobiegu lub 170°C z termoobiegiem). Piecz 20 min.

  • Podawaj około 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5