Roladki schabowe w sosie serowym

2021-03-29
Roladki schabowe w sosie serowym
Autor: Shutterstock Roladki schabowe w sosie serowym to doskonałe danie na rodzinny obiad
łatwy
30 min
4

Roladki schabowe w sosie serowym to proste danie do przygotowania w niedługim czasie. Krótka lista składników, nieskomplikowany sposób przygotowania i znakomity efekt - oto zalety naszego przepisu!

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 6 plastrów sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 kulka mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokrój na 6 plastrów, dobrze rozbij, a na każdym połóż plasterek szynki i pół plasterka sera. Pozwijaj w roladki, przekrój na pół.
  • Każdą roladkę złap wykałaczką i przesmaż na rozgrzanej patelni dosłownie 30 sekund po zewnętrznej stronie.
  • Ułóż w żaroodpornym naczyniu łączeniem do dołu.
  • Śmietanę wymieszaj z 200 ml zimnej wody i startą mozzarellą. Dopraw do smaku ulubionymi przyrpawami i zalej roladki.
  • Na każdej roladce połóż pół plastra żółtego sera.
  • Włóż naczynie do rozgrzanego piekarnika (180°C bez termoobiegu lub 170°C z termoobiegiem). Piecz 20 min.
  • Podawaj około 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.