Rewelacyjne roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami: łatwe i smakowite

Rewelacyjne roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami: łatwe i smakowite

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z filetu drobiowego nadziewane pesto i suszonymi pomidorami posypane tartym serem i zielonymi oliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki drobiowe są soczyste i pyszne. Smak filetu z kurczaka świetnie współgra z pesto i suszonymi pomidorami. Jeśli posypiecie je tartym serem i dorzucicie trochę oliwek, to będzie pełnia satysfakcji. Łatwe i smakowite danie na duże i małe spotkania przy stole. 

Składniki

  • 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka, razem 600-700 g

  • 8 łyżeczek pesto bazyliowego (około 60 g), przygotowanego według przepis: Tradycyjne pesto bazyliowe

  • 8 suszonych pomidorów w oleju

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 4 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej

  • 60 g twardego sera startego

  • 2 łyżki zielonych oliwek

  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdy sznycel lekko zbić tłuczkiem. Z obu stron lekko posolić i popieprzyć.

  • Plastry mięsa posmarować pesto. Posypać posiekanymi pomidorami suszonymi. Zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią. 

  • Na patelni rozgrzać olej z marynaty pomidorów. Na średnimi ogniu zrumienić roladki z każdej strony. 

  • Gdy roladki się zrumienią, podlać 1/3 szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić 10 minut.

  • Gotowe roladki ułożyć na talerzu, posypać tartym serem, oliwkami i natką pietruszki, podawać!

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

 

Ocena: 3,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).