Rewelacyjne roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami: łatwe i smakowite

Rewelacyjne roladki drobiowe z pesto i suszonymi pomidorami: łatwe i smakowite
Autor: Shutterstock Roladki z filetu drobiowego nadziewane pesto i suszonymi pomidorami posypane tartym serem i zielonymi oliwkami
łatwy
30 min
4

Roladki drobiowe są soczyste i pyszne. Smak filetu z kurczaka świetnie współgra z pesto i suszonymi pomidorami. Jeśli posypiecie je tartym serem i dorzucicie trochę oliwek, to będzie pełnia satysfakcji. Łatwe i smakowite danie na duże i małe spotkania przy stole. 

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

 

SKŁADNIKI

  • 8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka, razem 600-700 g
  • 8 łyżeczek pesto bazyliowego (około 60 g), przygotowanego według przepis: Tradycyjne pesto bazyliowe
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 łyżki oliwy z zalewy pomidorowej
  • 60 g twardego sera startego
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy sznycel lekko zbić tłuczkiem. Z obu stron lekko posolić i popieprzyć.
  • Plastry mięsa posmarować pesto. Posypać posiekanymi pomidorami suszonymi. Zwinąć w roladkę. Spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią. 
  • Na patelni rozgrzać olej z marynaty pomidorów. Na średnimi ogniu zrumienić roladki z każdej strony. 
  • Gdy roladki się zrumienią, podlać 1/3 szklanki wody i przykryć pokrywką. Dusić 10 minut.
  • Gotowe roladki ułożyć na talerzu, posypać tartym serem, oliwkami i natką pietruszki, podawać!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej