Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Polonezy schabowe to pyszne roladki z wieprzowego schabu nadziewane różnymi farszami
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe! 

SKŁADNIKI

  • 600 g wieprzowego schabu środkowego lub 6 kotletów schabowych
  • 3 łyżki oleju
  • 60-80 g ogórków kiszonych
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jedną cebulę pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.
  • Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.  
  • Schab pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa. 
  • Na każdym sznyclu ułożyć porcję usmażonej cebuli oraz pokrojonych ogórków. Zwinąć roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
  • Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.  
  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
  • W razie potrzeby uzupełniać płyn na patelni. 
  • Podawać z sosem z duszenia, ziemniakami lub kaszą. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zerknij też tutaj i dowiedz się co możesz zrobić ze schabu zamiast schabowych: Co zrobić ze schabu zamiast schabowych? 25 pomysłów na pyszne dania ze schabu wieprzowego

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej