Soczysta karkówka z patelni grillowej - obiad w 15 minut!
Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Polonezy schabowe to pyszne roladki z wieprzowego schabu nadziewane różnymi farszami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe!
Składniki
600 g wieprzowego schabu środkowego lub 6 kotletów schabowych
3 łyżki oleju
60-80 g ogórków kiszonych
2-3 łyżki mąki
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Jedną cebulę pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
Schab pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Na każdym sznyclu ułożyć porcję usmażonej cebuli oraz pokrojonych ogórków. Zwinąć roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.
Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.
Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.
W razie potrzeby uzupełniać płyn na patelni.
Podawać z sosem z duszenia, ziemniakami lub kaszą.