Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Polonezy schabowe to pyszne roladki z wieprzowego schabu nadziewane różnymi farszami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe! 

Składniki

  • 600 g wieprzowego schabu środkowego lub 6 kotletów schabowych

  • 3 łyżki oleju

  • 60-80 g ogórków kiszonych

  • 2-3 łyżki mąki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jedną cebulę pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.

  • Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.  

  • Schab pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i rozbić tłuczkiem do mięsa. 

  • Na każdym sznyclu ułożyć porcję usmażonej cebuli oraz pokrojonych ogórków. Zwinąć roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.

  • Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.  

  • Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut.

  • W razie potrzeby uzupełniać płyn na patelni. 

  • Podawać z sosem z duszenia, ziemniakami lub kaszą. 

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).