Zapomnij o skyrze i serku wiejskim. Ten serek jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy
Jest pyszny i zawiera o wiele więcej białka niż jogurt islandzki skyr czy serek wiejski. Ma płynną konsystencję i delikatny smak, a od pewnego czasu zdobywa coraz więcej fanów na całym świecie. O czym mowa? Tym tajemniczym produktem jest skandynawski serek kvarg, który jest idealny nie tylko na diecie. Zobaczcie, co zawiera i jakie właściwości ma serek kvarg.
Spis treści
- Serek kvarg – co to jest?
- Jakie właściwości ma serek kvarg?
- Ile kalorii ma serek kvarg?
- Co zrobić z serka kvarg?
Serek kvarg – co to jest?
Kvarg to rodzaj serka, który pochodzi ze Skandynawii. Wyróżnia go płynna konsystencja, która przypomina jogurt grecki lub serek homogenizowany. Kvarg ma delikatny i smak nieco mniej kwaśny niż jogurt islandzki skyr, dlatego cieszy się tak dużą popularnością. Powstaje w procesie fermentacji odtłuszczonego mleka przy udziale bakterii z rodzaju Lactococcus.
Jakie właściwości ma serek kvarg?
Skandynawski serek kvarg zawiera mnóstwo białka i mało tłuszczu, dlatego jest idealnym produktem, który bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej. Jego dodatkową zaletą jest to, że na długo daje uczucie sytości. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych dba o prawidłową florę jelitową. Kvarg pozytywnie wpływa na metabolizm i pomaga w problemach z trawieniem. Wspiera budowanie odporności, zębów i kości oraz mięśni. Serek Kvarg jest bogaty w wapń i zawiera bardzo mało soli.
Ile kalorii ma serek kvarg?
Ten kulinarny hit, który właśnie zaczyna swoją karierę w naszym kraju, jest niskokalorycznym produktem. Porcja o wadze 100 g zawiera tylko 64 kcal, z czego ponad 11 g to białko i 0 g tłuszczu. Naturalny serek kvarg nie zawiera cukru. Wersje smakowe są nieco bardziej kaloryczne.
Co zrobić z serka kvarg?
Pochodzący ze Skandynawii serek kvarg jest pyszny, bardzo zdrowy i nie zawiera tłuszczu. Co dobrego można przyrządzić z serka kvarg? To idealny produkt na śniadanie. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba, które zastąpi masło czy roślinne margaryny. Można wykorzystać go do przygotowania placuszków, omletów czy farszów do naleśników. To dobry dodatek do owsianki i jaglanki. Dodając do serka kvarg posiekane orzechy, korzenne przyprawy i odrobinę miodu, można przyrządzić pyszny deser lub zdrową przekąskę między posiłkami.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne domowe śniadania, w których możesz wykorzystać skandynawski serek kvarg. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o barach mlecznych w PRL-u.