Dieta wzmacniająca odporność. Co jeść, by wzmocnić organizm?

2012-11-28 7:32

W okresie jesienno–zimowym niezwykle ważne jest wspieranie naturalnej odporności naszego organizmu. Dzięki niej możemy skutecznie bronić się przed wirusami i bakteriami, które przy niskich temperaturach, szczególnie intensywnie atakują nosy i gardła. Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Dieta wzmacniająca odporność. Co jeść, by podnieść wzmocnić organizm?
Autor: pixabay.com Nie ma nic lepszego na śniadanie niż miska płatków zbożowych (owsianych, orkiszowych, jęczmiennych) z mlekiem, które są skarbnicą witamin i minerałów.

Spis treści

  1. Co wzmacnia odporność?
  2. Śniadanie
  3. Obiad
  4. Kolacja

Co wzmacnia odporność?

To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak sprawny jest nasz organizm. Dieta bogata w minerały i witaminy da nam broń potrzebną do walki z infekcjami. Najlepsze dla odporności są: probiotyki, prebiotyki, selen, cynk, żelazo, witamina A i C, nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3.

Śniadanie

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż miska płatków zbożowych (owsianych, orkiszowych, jęczmiennych) z mlekiem, które są skarbnicą witamin i minerałów. Dodatkowo dostarczają nam duży zasób energii potrzebnej do rozgrzania organizmu. Na drugie śniadanie niezastąpiony będzie jogurt naturalny (pełen probiotyków) z bananem (wzmacnia jego działanie) oraz sok z warzyw (witaminowa bomba).

Obiad

W chłodne dni, nic tak nas skutecznie nie rozgrzeje jak talerz ciepłej zupy. Idealna będzie zupa cebulowa lub fasolowa, które to zawierają w sobie cynk i żelazo – niezbędne dla naszego systemu immunologicznego.

Na drugie danie polecamy ryby - bogate w kwasy omega 3, wspomagające wytwarzanie przeciwciał i wzmacniające błony śluzowe. Ich najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie np. halibut. Bardzo smaczna będzie ryba podana z pełnoziarnistym ryżem lub kaszą (cynk, witamina PP, witaminy z grupy B, błonnik). Jako dodatek proponujemy kapustę kiszoną, która wzbogaca florę jelit, hamując rozwój chorobotwórczych bakterii.

Kolacja

Wprawdzie jedzenie jajka bardziej kojarzy nam się z porą śniadaniową, jednak czy to jajecznica czy jajka gotowane na twardo na kolacje nie zaszkodzą, a na pewno pomogą. Zawarta w jajkach witamina A, żelazo czy cynk to podstawowe składniki wzmacniające odporność. Idealnym dopełnieniem ostatniego posiłku dnia będzie chleb razowy, który skutecznie zaspokoi głód i dostarczy nam m.in. selenu.