Dieta wegetariańska - jak uniknąć anemii?
Prostej prawdy nie da się ukryć – żelazo z produktów roślinnych jest o wiele gorzej przyswajalne niż to, pochodzące z czerwonego mięsa. Wyniki badań wskazują, że żelazo z mięsa wchłania się w 20-50 proc., natomiast to z produktów roślinnych zaledwie w 1-8 proc. Jak zatem uniknąć anemii na wegetariańskiej diecie?
Spis treści
Niedobór żelaza - objawy
Wyeliminowanie czerwonego mięsa z diety, a więc mniejsze spożycie żelaza sprawia, że nasz organizm nie produkuje wystarczającej ilości hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu wszystkim komórkom naszego ciała. Niedobór żelaza początkowo objawia się ogólnym osłabieniem i zmęczeniem. Potem pojawia się apatia, bóle głowy, obniżenie koncentracji, sprawności myślenia i zapamiętywania. U wielu osób, które zrezygnowały z jedzenia czerwonego mięsa występują zmiany skórne (odbarwienie, zasinienie) i obniżenie odporności.
Dieta wegetariańska - anemia
Głównym skutkiem niedoboru żelaza jest jednak wystąpienie anemii. Przyjmowanie preparatów farmaceutycznych nie zawsze przynosi poprawę sytuacji u osób cierpiących na to schorzenie. Natomiast ich zbyt długie przyjmowanie może prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych m.in. trzustki. Wyeliminowanie mięsa z diety wymaga zatem większego zaangażowania nakładów finansowych oraz czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Dobrze jest wiedzieć, że we wchłanianiu żelaza pomocne są pierwiastki takie, jak miedź, wapń, oraz witaminy B6, B12, C i E, a także kwas foliowy. Dlatego ważne jest, aby i one były dostarczane naszemu organizmowi w wystarczającej ilości.