Dieta redukująca cellulit - co jeść, aby pozbyć się pomarańczowej skórki?
Jeśli naprawdę chcesz pokonać cellulit, musisz przede wszystkim zmienić swój plan żywienia. Poznaj produkty, które ci w tej walce pomogą, ale także takie, które uwielbiają współtworzyć na naszym ciele pomarańczową skórkę.
Spis treści
- Dieta antycellulitowa
- Cellulit – produkty, które mu przeciwdziałają
- Cellulit – produkty, które mu sprzyjają
Dieta antycellulitowa
Walkę z cellulitem musisz zacząć od krytycznej obserwacji swoich nawyków żywieniowych. Zapisz na kartce, co masz w lodówce i porównaj z poniższą listą. Sprawdź, z czego musisz zrezygnować, a w co zaopatrzyć domową spiżarnię.
Cellulit – produkty, które mu przeciwdziałają
chuda cielęcina
chuda wołowina
drób
chude gatunki ryb
maślanka
chude sery
proso
soja
ryż niełuskany
wypieki z mąki gruboziarnistej
razowy chleb
pieczywo typu Wasa
soczewica
wszystkie świeże warzywa
wszystkie świeże owoce
kiełki
oliwa z oliwek
świeże listki ziół
chrzan
zielona herbata
niegazowana woda mineralna
Cellulit – produkty, które mu sprzyjają
wędzone mięso
wędliny
wieprzowina
ryby wędzone i solone
tłuste sery (szczególnie ser żółty)
mąka ziemniaczana
ryż biały
białe pieczywo
słodycze i ciastka
frytki
placki ziemniaczane
dżemy
marmolady
konfitury
masło
olej
sól
pieprz
napoje gazowane (w szczególności cola)
słodzone soki
kawa
czarna herbata
gotowe sosy typu: majonez, ketchup