Dieta redukująca cellulit - co jeść, aby pozbyć się pomarańczowej skórki?

2016-08-18 9:25

Jeśli naprawdę chcesz pokonać cellulit, musisz przede wszystkim zmienić swój plan żywienia. Poznaj produkty, które ci w tej walce pomogą, ale także takie, które uwielbiają współtworzyć na naszym ciele pomarańczową skórkę.

CELLULIT a DIETA: co mu sprzyja, co przeciwdziała? [LISTA PRODUKTÓW]
Autor: pixabay.com Jakie produkty spożywcze sprzyjają rozwojowi celulitu, a jakie pozwalają ograniczyć rozwój skórki pomarańczowej?

Spis treści

  1. Dieta antycellulitowa
  2. Cellulit – produkty, które mu przeciwdziałają
  3. Cellulit – produkty, które mu sprzyjają

Dieta antycellulitowa

Walkę z cellulitem musisz zacząć od krytycznej obserwacji swoich nawyków żywieniowych. Zapisz na kartce, co masz w lodówce i porównaj z poniższą listą. Sprawdź, z czego musisz zrezygnować, a w co zaopatrzyć domową spiżarnię.

Cellulit – produkty, które mu przeciwdziałają

chuda cielęcina

chuda wołowina

drób

chude gatunki ryb

maślanka

serwatka

chude sery

proso

soja

ryż niełuskany

wypieki z mąki gruboziarnistej

razowy chleb

pieczywo typu Wasa

soczewica

wszystkie świeże warzywa

wszystkie świeże owoce

kiełki

oliwa z oliwek

czosnek

świeże listki ziół

chrzan

zielona herbata

niegazowana woda mineralna

Cellulit – produkty, które mu sprzyjają

wędzone mięso

wędliny

wieprzowina

ryby wędzone i solone

tłuste sery (szczególnie ser żółty)

mąka ziemniaczana

ryż biały

białe pieczywo

słodycze i ciastka

frytki

placki ziemniaczane

dżemy

marmolady

konfitury

masło

olej

sól

pieprz

napoje gazowane (w szczególności cola)

słodzone soki

kawa

czarna herbata

gotowe sosy typu: majonez, ketchup