Dieta norweska. Czym się charakteryzuje?
Dieta norweska to jedna z najnowszych i najskuteczniejszych diet na świecie. Sprawdźcie, czym charakteryzuje się i jakie są reguły diety norweskiej.
Spis treści
- Schudnij 10 kg w ciągu 2 tygodni
- Dieta norweska może być niebezpieczna dla zdrowia
- Jajka i grejpfruty
- Czym można wzbogacić dietę norweską?
Schudnij 10 kg w ciągu 2 tygodni
Dieta norweska opracowana została w szpitalu uniwersyteckim w Oslo i właśnie stąd wzięła się jej nazwa. Jest to obecnie jedna z najskuteczniejszych diet, która pozwala schudną osobom z nadwagą do 10 kg w ciągu dwóch tygodni.
Dieta norweska może być niebezpieczna dla zdrowia
Jedną z najważniejszych cech diety norweskiej jest czas: aby była rzeczywiście skuteczna, musi być rygorystycznie przestrzegana przez dwa tygodnie. Po tym okresie należy kategorycznie odstawić dietę norweską, gdyż dłuższe jej stosowanie może być niebezpieczne dla zdrowia. Dietę norweską można powtórzyć po 30 dniach przerwy (licząc od ostatniego dnia jej stosowania).
Jajka i grejpfruty
Podstawą diety norweskiej są jajka i grejpfruty. Powinny one znaleźć się w jadłospisie osoby będącej w trakcje diety norweskiej każdego dnia. Te dwa składniki można wzbogacić różnego rodzaju surówkami np. z pomidora, marchewki, selera naciowego, czy też ogórków konserwowych.
Czym można wzbogacić dietę norweską?
Te warzywa nie są jedynymi składnikami, które wzbogacają dietę norweską. Można także jeść chude mięso z piersi kurczaka, wołowe oraz ryby. Ale uwaga: te składniki muszą być gotowane – nie można ich w żaden sposób przyrządzać (np. w sosami, polewami). Podczas stosowania diety norweskiej kategorycznie zabrania się jedzenia soli. Można jednak jeść chleb.