Dieta najlepszym sposobem na koncentrację!
"Przez żołądek do serca" to nie wszystko. Ważne aby przez żołądek trafiać do mózgu! Przez to, co jemy możemy znacznie poprawić koncentrację, zdolności kojarzenia i inne intelektualne funkcje mózgu. Sprawdź, jaka dieta poprawi koncentrację.
Spis treści
Jak dieta wpływa na sprawność mózgu
Nie jest tajemnicą, że to, co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pokarmy i zawarte w nich mikroelementy wywołują określone reakcje, także te w mózgu. Niektóre wspomagają bowiem produkcję substancji potrzebnych do wytwarzania impulsów między komórkami nerwowymi, które umożliwiają nam jakiekolwiek myślenie, przyswajanie i przetwarzanie informacji.
Co jeść, aby poprawić koncentrację
Utrzymanie mózgu w dobrej formie zależy więc również od odpowiedniej diety. Posiłki mogące poprawić koncentrację muszą być bogate w główny pokarm mózgu czyli glukozę. Jej najlepszym, i nieszkodzącym przy okazji innym narządom, dostawcą są węglowodany złożone. A te znajdziemy w nasionach, ziarnach, kaszach i roślinach strączkowych oraz mące z pełnego przemiału. Doskonałym źródłem będzie też bogaty w węglowodany chleb razowy.
W diecie wspomagającej pracę mózgu nie może zabraknąć również witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych i kilku pierwiastków, które wspomagają przyswajanie wartościowych substancji. Potrzebny jest do tego magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor. Na naszym stole zagościć powinny więc soja, tuńczyk i inne ryby, wątroba, orzechy i migdały, kiełki pszenicy, owoce pestkowe, warzywa liściaste, rodzynki i pestki dyni. Smaczne i pełne potasu wspomagającego dotlenienie mózgu będą też owoce – winogrona, banany, morele, nektarynki i warzywa: pomidory czy ziemniaki.