Cukier dodany do soku owocowego – TO MIT!

2017-06-12 12:47

KOMENTARZ: DR INŻ. JAROSŁAW MARKOWSKI, INSTYTUT OGRODNICTWA: Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat.

Dodany cukier w soku owocowym – TO MIT!
Autor: Materiały Funduszu Promocji Owoców i Warzyw Dodany cukier w soku owocowym – TO MIT!

Spis treści

  1. Prawo na straży jakości
  2. Nic poza naturą

Badania wskazują, że 65% matek sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto!

Prawo na straży jakości

W Polsce kategoria soków i nektarów jest objęta bardzo restrykcyjnymi przepisami dotyczącymi sposobu produkcji. Soki i nektary należą też do jednych z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku. Oznacza to, że informacje znajdujące się na ich opakowaniach przekazują konsumentom dane prawdziwe, w czytelny, zgodny z prawem sposób. Czytając etykiety należy pamiętać iż w świetle obowiązujących przepisów zabronione jest dodawanie do soków owocowych cukru oraz innych substancji słodzących, a także konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Dlatego tych informacji nie ma na opakowaniach!

Nic poza naturą

Cukier w soku owocowym występuje naturalnie, tak jak minerały, witaminy i antyoksydanty – dlatego na opakowaniu soku owocowego, jest wymieniony w tabeli odżywczej, a nie na liście składników soku. Warto także podkreślić, że soki owocowe mają zbliżoną wartość kaloryczną, co owoce z których je wyciśnięto. Przykład może stanowić sok pomarańczowy, którego 100 ml odpowiada około 45 kcal, a 100 g pomarańczy to także ok. 45 kcal. Istotne jest również, że nie są to „puste” kalorie – na każdy gram cukru przypada około 20 mg witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dlatego autorytety żywieniowe na świecie uznają sok za jedną z zalecanych dziennych pięciu porcji warzyw i owoców.

Obecność soków owocowych w diecie może m.in. pomóc uzupełnić witaminy, np.: szklanka (200 ml) soku pomarańczowego, zapewnia w ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której organizm nie potrafi gromadzić. Ważne jest, aby konsumenci nie obawiali się naturalnych składników owoców i soków owocowych, ale sięgali po nie świadomie i tym samym urozmaicali codzienne menu. Regulacje prawne są gwarancją, że konsument sięgając po sok owocowy, wybiera naturalny produkt, którego smak i barwa zawsze pochodzi z owoców, z których sok ten został wyciśnięty i ma pewność, że produkt ten nie zawiera cukru dodanego i konserwantów.