Przepis na wigilijny barszcz z uszkami
2021-12-14
łatwy
90 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Czerwony barszcz z uszkami to najpopularniejsze dnia wigilijne, bez którego trudni wyobrazić sobie w wielu domach początek wieczerzy. Warto zadbać, by wyszedł wyśmienity. Podajemy przepis na znakomity barszcz wigilijny z uszkami oraz przepis na uszka z grzybami według starej, sprawdzonej receptury.
SKŁADNIKI
- Składniki na barszcz:
- 1 kg buraków
- 1 kwaskowate jabłko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- sól
- cukier
- sok z cytryny
- Składniki na farsz do uszek:
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki
- letnia woda
- 1 łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki, dodać pokrojone jabłko, włoszczyznę, cebulę i ząbki czosnku.
- Zalać wodą, posolić i gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu ok. pół godziny.
- Barszcz ostudzić, dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby zakwasić sokiem z cytryny.
- Uszka: grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem.
- Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm.
- Do wyciętych kwadratów trzeba włożyć farsz, zlepiać po przekątnej, a następnie skleić dwa rogi.
- Uszka gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Ugotowane uszka układać w talerzach i zalać gorącym barszczem.
Beszamel - Buraki
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:
Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami
Wigilijna zupa rybna , Zupa migdałowa