Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kutia wigilijna - tradycyjny "deser" z maku, pszenicy, miodu i bakalii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pszenicę dokładnie wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie ok. 3 godziny. Odcedzić i zalać wrzątkiem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż będzie miękka (ok. 3 godz.).

  • Mak wypłukać, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa.

  • Rodzynki namoczyć w rumie, resztę bakalii pokroić w paseczki.

  • Pszenicę połączyć z makiem, miodem, dodać startą skórkę cytryny, wanilię i bakalie. Jeszcze raz wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 4 godz.

Ocena: 4,7