Karp gotowany po staropolsku z migdałami: przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Karp gotowany po staropolsku zachwyci niejednego smakosza ryb. To smaczne danie na słodko - karpia po staropolsku przyrządza się z dodatkiem miodu, migdałów i rodzynek. Sprawdź, jak przygotować pysznego karpia na Wigilię.
Sprawdź również:
Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie
Przepis na pieczonego karpia z kaszą i grzybami
Polecamy:
Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii
Kalendarium świątecznych zakupów spożywczych: co i kiedy kupić na Wigilię i święta
SKŁADNIKI
- karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
- włoszczyzna (bez kapusty)
- natka pietruszki
- sos:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki migdałów i rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 3 zmiażdżone goździki
- 1/2 cytryny
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.
- Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.
- Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.
- Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
- Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.