Sandacz na szpinaku z kremem z porów: inspiracja Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
35 min
4
Wypróbuj przepis Magdy Gessler na filet sandacza z kremem porowym, serwowany na świeżym szpinaku. To danie rybne Magda Gessler proponuje na świąteczny obiad, ale potrawa jest tak smaczna, że z pewnością pojawi się na twoim stole nie tylko podczas świąt.
Polecamy również
Smażony sandacz w śmietanie z pieczarkami
Smażony sandacz z sosem cytrynowym, koperkiem i puree
Sandacz z piekarnika w sosie szczawiowym z jajkiem
Sandacz podany na pęczaku z kurkami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 filety z sandacza
- 1 kg świeżego szpinaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 500 ml białego półwytrawnego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 małe cytryny
- sól
- pieprz biały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłucz, osusz i posól. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie opłucz i odsącz szpinak i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dopraw nim szpinak. Posól i posyp białym pieprzem.
- Białe części pora dokładnie opłucz i pokrój w krążki. Podsmaż na łyżce masła. Podlej winem i śmietaną.
- Duś, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw sokiem wyciśniętym z cytryn, solą i pieprzem. Całość zmiksuj.
- Na pozostałym maśle, wymieszanym z resztą oliwy usmaż filety sandacza.
- Na talerzu ułóż porcję szpinaku, na nim umieść rybę i polej kremem z porów.