Łosoś gotowany ze szparagami [WOLNOWAR PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Łosoś gotowany ze szparagami, to przepis ze wszech miar godny polecenia. Dzięki gotowaniu w wolnowarze, ani ryba, ani warzywa nie tracą witamin i wartości odżywczych. Korzystamy bowiem z dobrodziejstwa wolnego gotowania w niskich, nie przekraczających stu stopni, temperaturach. Nie stosujemy więc, dodatkowo, zbędnych tłuszczów, ani nie smażymy - co pozwala zachować zawarte w rybie tłuszcze omega 3 i nie naraża nas na powstanie podczas obróbki termicznej niekorzystnych tłuszczów trans. Przepis pełen wiosny i pełen zdrowia.
Przeczytaj także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
- 1 pęczek szparagów (obranych i pokrojonych w 3 cm słupki),
- sól do smaku
- 400 ml bulionu warzywnego
- pieprz biały do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na spodzie naczynia wolnowara (Crock-Pot) ułóż pęczek natki pietruszki, a na nim dzwonka z łososia. Dodaj czosnek, sok z cytryny, oczyszczone i pokrojone szparagi a następnie zalej bulionem warzywnym.
- Ustaw program Low 1, 1,5h (w zależności od grubości dzwonków z łososia). Przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Smacznego!