Racuchy budyniowe - przepis na puszyste placuszki z patelni
Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz z jogurtem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Słowiański gjuwecz mleczny można podać z makaronem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta aromatyczna potrawa może być duszona lub zapiekana i ma dużo więcej odmian niż nasz gulasz wołowy. Papryka stanowi częsty składnik gjuweczu, ale nie jest obowiązkowa. Popularny gjuwecz mleczny w ogóle jej nie zawiera. Nazwa tej potrawy jest zresztą trochę myląca, bo do jej przygotowania używa się jogurtu, a nie mleka.
Składniki
500 g wieprzowiny
2 cebule
3 łyżki oleju
3 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
4 jaja
1 kostka bulionowa
ok. 400 g jogurtu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę mięso, cebulę i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać trochę gorącej wody, dodać kostkę bulionową i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać.
Zmiksować jaja, jogurt i mąkę. Zalać jajeczno-jogurtowym sosem mięso z warzywami.
Całość piec w piekarniku w temp. 180 st., aż potrawa się zarumieni.