Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz z jogurtem

Słowiański gjuwecz mleczny - znakomity gulasz z jogurtem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słowiański gjuwecz mleczny można podać z makaronem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słowiański gjuwecz to rodzaj gulaszu popularnego na Bałkanach. Przygotowuje się go z mięsa wieprzowego, jagnięcego lub baraniny oraz sezonowych warzyw - pomidorów, bakłażanów, cukinii i papryki. Ta aromatyczna potrawa może być duszona lub zapiekana i ma dużo więcej odmian niż nasz gulasz wołowy. Papryka stanowi częsty składnik gjuweczu, ale nie jest obowiązkowa. Popularny gjuwecz mleczny w ogóle jej nie zawiera. Nazwa tej potrawy jest zresztą trochę myląca, bo do jej przygotowania używa się jogurtu, a nie mleka.

Składniki

  • 500 g wieprzowiny

  • 2 cebule

  • 3 łyżki oleju

  • 3 pomidory

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 4 jaja

  • 1 kostka bulionowa

  • ok. 400 g jogurtu

  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę mięso, cebulę i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić.

  • Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać trochę gorącej wody, dodać kostkę bulionową i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać.

  • Zmiksować jaja, jogurt i mąkę. Zalać jajeczno-jogurtowym sosem mięso z warzywami.

  • Całość piec w piekarniku w temp. 180 st., aż potrawa się zarumieni. 

Ocena: 2,7