Rolada z udźca indyka w paprykowej marynacie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rolada z udźca indyczego to świetne danie na obiad w rodzinnym gronie. Słodka i ostra papryka, użyte do marynaty, podkreślą smak mięsa. Dzięki zrolowaniu mięso nie wyschnie w czasie pieczenia. Dobre gatunkowo mięso, trochę wysiłku i niebanalny obiad gotowy!
Polecamy także przepis na Pieczonego indyka oraz Indyka w winie - przepis Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 1 udziec indyczy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki czerwonej papryki węgierskiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól morska
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z udźca usunąć kość, przeciąć wzdłuż na pół nie rozcinając na końcu, uzyskując w ten sposób długie kawałki, łatwe do zwinięcia w rolady.
- Przygotować marynatę. Czosnek posiekać i połączyć przyprawami oraz 1 łyżka oleju.
- Mięso posmarować od wewnątrz marynatą. Zwinąć w roladę, skórą na zewnątrz i związać sznurkiem. Z zewnątrz posypać sola i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki.
- Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C. Roladę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić z wierzchu olejem, podlać 1/3 szklanki wody i piec pod przykryciem ok. godziny.
- Po godzinie pieczenia zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 30 min aż rolada się zrumieni. W takcie pieczenia polewać sosem.
- Gotowe wyjąć, przykryć folia i odstawić 10 minut, żeby mięso odpoczęło i wchłonęło soki.
- Podawać z Konfiturą z żurawiny z gruszkami i Pieczonymi ziemniakami.