Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami

2021-03-29
Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami
Autor: thinkstockphotos.com Konfiturę z żurawiny serwuje się jako dodatek do mięs i aromatycznych serów
średni
60 min
4

Kwaśna żurawina zyskuje słodycz i wspaniały aromat w przetworach na zimę. Konfitura żurawinowa to zaś klasyczny dodatek do mięsa. Podajemy przepis na żurawinę do mięsa i serów. Do konfitury dodajemy gruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żurawiny
  • 70 dag gruszek
  • 3/4 szklanki wody
  • 40 dag cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawiny opłukać i osączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.
  • Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.
  • Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.
  • Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut.
  • Gorącą masę nakładać do suchych i gorących słoiczków. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.