Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami

Żurawina do mięsa i serów: konfitura żurawinowa z gruszkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfiturę z żurawiny serwuje się jako dodatek do mięs i aromatycznych serów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kwaśna żurawina zyskuje słodycz i wspaniały aromat w przetworach na zimę. Konfitura żurawinowa to zaś klasyczny dodatek do mięsa. Podajemy przepis na żurawinę do mięsa i serów. Do konfitury dodajemy gruszki.

Składniki

  • 1 kg żurawiny
  • 70 dag gruszek
  • 3/4 szklanki wody
  • 40 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawiny opłukać i osączyć. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić.

  • Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop włożyć gruszki i chwilę pogotować.

  • Gdy zaczną się stawać przezroczyste, wyjąć. Włożyć żurawinę i gotować do miękkości.

  • Potem dodać gruszki i pogotować 20 minut.

  • Gorącą masę nakładać do suchych i gorących słoiczków. Zamknąć i pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.