Rewelacyjna wątróbka w cieście naleśnikowym

2021-03-29
Rewelacyjna wątróbka w cieście naleśnikowym
Autor: Shutterstock Prosty przepis na pyszne danie
łatwy
30 min
4

Wątróbka panierowana w cieście naleśnikowym to dość zaskakujące rozwiązanie. Jeśli jednak raz spróbujecie tego pysznego dania, już nigdy nie będziecie chcieli podawać wątróbkę w inny sposób. Podczas smażenia panierowana wątróbka nie strzela i nie pryska. Rewelacyjny przepis dla tych co lubią wątróbkę, a ci co nie lubią, to się do niej w tej formie absolutnie przekonają. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować panierkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozdrobniony czosnek dodać do majonezu, wymieszać. Dodać rozmącone jajka i mąkę. Ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Wątróbkę oczyścić z błonek i żyłek. Podzielić na porcje.
  • Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem.
  • Kawałki wątróbki maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy usmażą się z jednej strony, przewrócić na drugą i przykryć pokrywką.
  • Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.