Potrawka z kurczaka: sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek żywności
Potrawka z kurczaka z marchewką, selerem i innymi warzywami to jeden z popularniejszych i sprawdzonych pomysłów na pyszny obiad. Do potrawki można wykorzystać mięso wcześniej ugotowane lub upieczone. Potrawka z kurczaka to sprytny sposób na spożytkowanie nadwyżek żywności
W myśl trendu "zero waste"
Potrawki znakomicie wpisują się w coraz popularniejszy i bardzo słuszny trend "zero waste", propagujący zużywanie produktów spożywczych do końca, nic nie wyrzucając. Jeśli z obiadu pozostały resztki gotowanego lub pieczonego kurczaka, to wystarczy tylko pozbyć się kostek, pokroić mięso i dodać nieco warzyw, aby wyczarować pyszny obiad małym kosztem.
Z czym podawać potrawkę z kurczaka?
Potrawka najlepiej smakuje z ryżem - zarówno białym jak i brązowym. Jeśli nie masz akurat ryżu lub za nim nie przepadasz, do tego dania możesz podać makaron, kaszę lub pieczywo. Uzupełnieniem obiadu będzie Sałata ze śmietaną lub Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku.
SKŁADNIKI
- 30 dag piersi z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora (biała część) lub dymka
- ew. łyżka masła
- 1/4 szklanki mleka (jeśli nie możesz pić mleka, zastąp je wodą)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- szczypta ziół prowansalskich
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj, pokrój w słupki.
- Mięso pokrój na małe kawałki, ewentualnie podsmaż krótko na maśle, dodaj marchewkę, pietruszkę i seler, zalej osoloną wodą i duś pod przykryciem do miękkości (pod koniec dodaj pora lub dymkę).
- Mąkę wymieszaj z mlekiem lub wodą, wlej do potrawki, zagotuj mieszając.
- Dodaj zioła i sok z cytryny, gotuj jeszcze dwie minuty.