Majerankowe piersi kurczaka z sosem sojowym i miodem

Majerankowe piersi kurczaka z sosem sojowym i miodem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi kurczaka z sosem sojowym to smaczne danie w nieco orientalnym stylu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierś kurczaka można przygotowywać na tak wiele sposobów, że jej smak nigdy się nie znudzi. Dziś proponujemy filety marynowane w sosie sojowym i miodzie przyprawione majerankiem.

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

  • 3 łyżki oleju

  • 2 łyżki mleka

  • majeranek

  •  

  • Zalewa:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 1 łyżka białego wina

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płynne składniki zalewy wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody, dodać zmiażdżony czosnek i sól.

  • Mięso pokroić w poprzek piersi na szerokie paski, zalać zalewą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

  • Po tym czasie rozgrzać na patelni olej, przełożyć mięso wraz zalewą i smażyć, aż sos wyparuje a mięso się zrumieni.

  • Pod koniec gotowania dodać majeranek i mleko. Podawać z ryżem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8